Cilj − kvalitet i niže cene

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da su za 11 poslednjih meseci prehrambeni proizvodi u Srbiji poskupeli za 16 odsto, što je jedno od najvećih poskupljenja u Evropi. Kako se navodi u saopštenju, juče dostavljenom agenciji Beta, Đelić i srpski ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević su u utorak razgovarali o cenama i razvoju s predstavnicima najvećih proizvođača i trgovaca prehrambenim proizvodima u Srbiji. 

Na sastanku je dogovoreno da se u sledeće dve nedelje nastavi rad u sektorskim grupama, koje će utvrditi mere neophodne za brži razvoj prehrambene industrije i trgovine u Srbiji, koje će istovremeno te proizvode učiniti pristupačnijim građanima Srbije, dodaje se. S proizvođačima i trgovcima razmatrana je struktura cena, uticaj rasta cena sirovina, efekti suše i učešće trgovačkih marži i proizvođačkih rabata u maloprodajnim cenama, kao i struktura tržišta. 

U saopštenju se dodaje da je kao zajednički cilj istaknut bolji životni standard građana Srbije i želja da se poveća kvalitet prehrambenih proizvoda na srpskom tržištu. Sastanku s proizvođačima i trgovcima prisustvovali su i predstavnici ministarstava finansija i trgovine. Vlada Srbije je prošlog novembra oformila radnu grupu za sagledavanje načina formiranja i visine cena životnih namirnica, nakon inicijative vicepremijera Đelića da se osnuje telo koje će utvrditi da li su poskupljenja bila opravdana.

(“Pregled”)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.