Traže garancije i 1.000 evra

Socijalni program i novi kolektivni ugovor trebalo bi da budu deo privatizacije NIS-a.

Reprezentativni sindikati NIS a.d. Novi Sad i NIS - Naftagas podržavaju privatizaciju koja će omogućiti rast nacionalne naftne kompanije i zadovoljiti dugoročnu energetsku stabilnost zemlje, ističe se u dopisu upućenom premijeru Vojislavu Koštunici, potpredsedniku vlade Božidaru Đeliću i ministru energetike Aleksandru Popoviću. Ukoliko dođe do potpisivanja međudržavnog sporazuma s Ruskom Federacijom, koja obuhvata i privatizaciju NIS-a, treba da se obezbedi aktivno učešće sindikata u zaštiti interesa zaposlenih. Sindikati NIS-a zalažu se za manjinsku privatizaciju, ali ako vlada Srbije smatra da je interes države većinska privatizacija, zahteva se fazni postupak, podela besplatnih akcija od 200 evra po godini staža pre privatizacije, kao i da se strateški partner obaveže da će malim akcionarima ponuditi otkup akcija po ceni koja ne može biti manja od transakcione cene izražene u evrima. 

Kako za "Pregled" navodi Goran Takić, predsednik sindikalne organizacije NIS-a, sastavni deo energetskog ugovora, čiji je predlog još uvek službena tajna, treba da bude i aneks socijalnog programa, a treba da se zaključi i novi kolektivni ugovor. Bez ovih dokumenata postupak privatizacije ne bi trebalo da počne. Predlaže se da otpremnine iznose 1.000 evra za godinu staža, a o njima će se pregovarati naknadno, napominje Takić. Traže se i državne garancije, da se i budući ruski partneri obavežu da kolektivni ugovor važi do potpisivanja kupoprodajnog ugovora. 

Veljko Žunić, predsednik sindikata "Petrohemije Pančevo", navodi da je do sada pominjana cena od 400 miliona evra za prodaju paketa od 51 odsto preniska, te da je za radnike NIS-a bilo povoljnije da budući partner preuzme i dugove, procenjene na 300 do 400 miliona evra. 

- Zameramo što je privatizacija NIS-a obavijena velom tajne. Sačekaćemo potpisivanje sporazuma, očekujemo da nam se stavi na uvid, a ako izostane socijalni dijalog organizovaćemo proteste i štrajkove - upozorio je Orbović. - Pominjana cena od 400 miliona evra za NIS je preniska, jer umanjuje paket namenjen besplatnoj podeli akcija, a pitamo se da li će možda sutra EPS prodati tajno Amerikancima - napominje Orbović.

("Pregled")

Pogledajte još