Stranci zaobilaze Srbiju

Na savršenim nemačkim drumovima putarina za teretnjake košta 13 centi po kilometru, dok u Srbiji oni plaćaju 16, a uskoro i 25 centi za kilometar

Nakon najave da će cena putarina za domaća vozila od 4. februara poskupeti 18 odsto na zahtev JP "Putevi Srbije", mnoga domaća preduzeća koja se bave špedicijom i drumskim prevozom robe izražavaju svoje negodovanje. Milan Perišić, vlasnik beogradskog špeditersko−transportnog preduzeća "Translog“, kaže da je ta vest loša za sve one koji se bave transportom, jer ćemo tako definitivno imati daleko najskuplju drumarinu u Evropi. 

Prema njegovim rečima, cene transporta ne prate skok cene nafte i drumarine, koja postaje ozbiljna stavka u strukturi troškova prevoza. Zato su prevoznici, ističe Perišić, primorani da se dovijaju i koriste alternativne i duže puteve, kako bi izbegli plaćanje paprenih putarina i kako bi imali kakvu-takvu ekonomsku računicu. On smatra da bi cene putarine koju plaćaju domaća i strana vozila trebalo izjednačiti. Inače, trenutno vozila registrovana u Srbiji ostvaruju popust od 40 procenata na propisanu cenu, dok stranci plaćaju pun iznos. I prema mišljenju Neđe Mandića, direktora novosadskog "Partnertransa" koji se bavi međunarodnim transportom robe u drumskom saobraćaju i orijentisan je pretežno ka tržištu Evropske unije, nedopustivo je da postoji razlika u ceni drumarine za strana i domaća vozila.

- Te cifre moraju da se izjednače, kako je i svuda u Evropi, ali kod nas hoće da domaćim vozilima podignu cenu putarine kako bismo dostigli cenu koju plaćaju stranci, što nikako nije dobro, jer je putarina i inače na previsokom nivou u odnosu na Evropu, i zato stranci i zaobilaze Srbiju - tvrdi Mandić. On je dao primer da u Nemačkoj (gde su drumovi savršeni), putarina za šlepere i teške kamione košta 13 centi po kilometru, dok u Srbiji, kada se preračuna, ona trenutno iznosi oko 16 centi za domaća vozila, a po novom poskupljenju biće oko 25 centi po kilometru. Zatim, dodaje Mandić, za putnička vozila putarina kod nas iznosi 3,5 dinara po kilometru, dodaje Mandić, dok se u Nemačkoj ona i ne plaća, a u Mađarskoj prelazak i vožnja košta za putnička vozila četiri, a za teretnjake 12 evra po danu. Najzad, Mandić je nezadovoljan i što država, kako kaže, "tera" prevoznike da koriste puteve na kojima će im biti naplaćena putarina, čime ih višestruko baca u trošak. Prema njegovim rečima, moraju da postoje alternativni putevi kako bi prevoznici uštedeli i na novcu i na vremenu.

Trenutno, za kamione postoje zabrane skretanja s autoputeva na alternativne pravce (koji su, inače, u dobrom stanju), pa tako, recimo, ako kamion treba iz Novog Sada da stigne do Rume, što je rastojanje od svega 35 kilometara, on mora najpre da ide do Beograda, pa da se vraća do Rume, dakle, da pređe put dugačak 200 kilometara, žali se Mandić i najavljuje da će prevoznici krenuti u ozbiljnu borbu protiv nadležnih. Putarina u Srbiji poslednji put je poskupela 1. jula 2006. godine, za 20 procenata. Na međunarodnim putevima u Evropi visina putarine u proseku iznosi 0,05 evra po kilometru, odnosno pet evra na 100 kilometara.

("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.