PRAKTIKUJTE IH: Pet aktivnosti podmlađuju mozak

Dobra zagonetka podstiče gama aktivnost u mozgu što je izvrsno za kreativnost i održavanje mozga mladim. Takođe, čitanje je još jedna odlična aktivnost za vežbanje mozga.

Prema kognitivnoj neuronaučnici dr Karolin Lif, mozak je jedini organ u telu koji postaje sve bolji s godinama, ali potrebno ga je vežbati.

Postoje aktivnosti koje ona preporučuje za očuvanje mladosti mozga.

1. Čitajte

Čitanje je uopšteno neverovatan način za vežbanje uma i kreativnog razmišljanja. Ali, možete imati još dodatnih prednosti ako obratite pažnju na to kako čitate.

- Moraćete da čitate sa entuzijazmom, da konzumirate i uživate ​​u rečima. Umesto da bez entuzijazma pročitate nekoliko stranica pre nego što odete u krevet jer ste čuli da je to dobro za vas, dopustite umu da uđe u drugi svet. To stvara odličan protok krvi u mozgu i aktivira ravnotežu frekvencija u mozgu koje mogu da podstaknu zdravu neuroplastičnost - objašnjava dr Lif.

2. Rešavajte složene zagonetke sa drugima

Dobra zagonetka podstiče gama aktivnost u mozgu što je izvrsno za kreativnost i održavanje mozga mladim, kaže dr Lif.

Ipak, nisu samo zagonetke te koje mogu da podstaknu aktivnost mozga. Psihijatar i stručnjak za poremećaje mozga Daniel Amen rekao je da je stoni tenis najbolja igra za mozak.

3. Šetanje i sanjarenje

Dr Lif kaže da će šetanje i sanjarenje uključiti 200 različitih delova mozga na kreativan i podsticajan način koji može da pomogne u održavanju mozga mladim.

4. Promenite način na koji slušate muziku

Da, nešto tako jednostavno kao što je slušanje muzike može da poboljša mozak. Dr Lif kaže da slušanje muzike, dopuštajući joj da vas "ponese", može da ima regenerativni efeket na ukupni protok energije u mozgu.

5. Posmatrajte sebe i svoj uticaj na druge

- To će uključiti različite frekvencije mozga, naročito alfa frekvenciju - kaže dr Lif.

To vam može pomoći u identificiranju toksičnih obrazaca koji su vam potrebni za detoksikaciju, što zaista može da utiče na starost i zdravlje mozga.

Izvor: N1/24sata.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još