POD LUPOM: Pet istina i zabluda o šamponu

Šampon je neizostavni saveznik za uklanjanje nečistoća s kose. Da li ga dobro poznajete? Eksperti razrešavaju najčešće dileme o ovom proizvodu!

ZABLUDA 1: UPOTREBA SUVOG ŠAMPONA MOŽE DA UZROKUJE OPADANJE VLASI.

ISTINA: Ova tvrdnja nema nikakvog naučnog utemeljenja. U sastavu suvih šampona nalazi se puder, skrob ili talk, koji upijaju masnoću. Nijedna od ovih materija ne ugrožava direktno rast kose. Ipak, to ne znači da suvi šampon, ili bilo koji drugi preparat za oblikovanje, može danima da se zadržava na kosi i koži glave, budući da postoji rizik od pojave iritacija i stvaranja peruti. Kada koristite suvi šampon, izbegnite utrljavanje u koren vlasi.

ZABLUDA 2: ŠAMPON MORA DA BUDE IZBALANSIRANE pH VREDNOSTI.

ISTINA: To je zaista važno, zbog toga su i svi današnji šamponi baš takvi. pH vrednost obično se kreće u rasponu od bezbednih pet i sedam. Ukoliko se desi da pH vrednost kose pređe 10, vlas otiče, što može uzrokovati nepopravljivu štetu. Postupci farbanja i hemijski tretmani vlasi mogu uticati na porast pH vrednosti, Ipak, šamponi to ne mogu već decenijama – zbog stroge kontrole njihovog kvaliteta.

ZABLUDA 3: AKO JE KORISNO ZA KOŽU, ONDA JE KORISNO I ZA KOSU.

ISTINA: Vitamini, hijaluronska kiselina, prirodna ulja... Svi ovi sastojci, koji ulaze u sastav preparata za negu kože, kao i oni u sastavu šampona, veoma su efikasni. No, to je tako samo u teoriji. Premda hijaluronska kiselina dokazano hidrira kožu, nije naučno dokazano da tako deluje i na kosu. Osim toga, šampon se ne zadražava na kosi, već se ispira, zbog čega nijedna od aktivnih, korisnih materija ne ostaje na koži glave.

ZABLUDA 4: ZDRAVIJE JE NE KORISTITI ŠAMPON.

ISTINA: Šamponi uklanjaju određen deo prirodnih masnoća (koje hidriraju vlasi). Međutim, masnoće nisu jedino što se na dnevnoj bazi taloži na koži glave. Koža celog tela konstantno se peruta, zbog čega se na površini kože glave talože izumrle ćelije, bakterije, gljivice, višak masnoće i zagađivači iz okruženja. Ako se ovaj talog zadržava duže od nekoliko dana, može prouzrokovati iritacije, svrab ili perut. (Najnovija istraživanja pokazuju da su čestice prljavštine iz okruženja naročito iritirajuće.) Potom, na delu su i preparati za oblikovanje kose – pene, gelovi, lakovi – koji, zbog sastojaka, takođe mogu da uzrokuju iritacije kože. Ukoliko ih pranjem redovno ne uklanjate iz kose i s kože glave, vlasi postaju kruće i lakše pucaju prilikom češljanja. Zaključak: pranje kose šamponom je obavezno i sasvim je OK da to svakodnevno činite. U slučaju da osećate svrab, da vas zateže koža glave, ako imate ekcem ili perut, perite kosu jednom nedeljno.

ZABLUDA 5: ŠAMPONI BEZ SULFATA BOLJA SU OPCIJA ZA FARBANU KOSU.

ISTINA: Ukoliko redovno farabate kosu, verovatno znate da je preporuka da upotrebljavate šampon bez sulfata kako biste izbegli ispiranje boje. No, istraživanja nisu utvrdila da je ova pretpostavka potpuno tačna. Uostalom, iako možda zvuči neverovatno, i voda može da ošteti vlasi, kao i sva druga sredstva za uklanjanje nečistoća s kose. Kada se kosa pokvasi, vlasi nabubre, kutikula se otvara i deo farbe se ispira. Određene studije pokazuju da sulfati mogu da izazovu iritacije očiju i kože. No, činjenica da je određeni šampon lišen sulfata ne mora značiti da on neće iritirati osetljivu kožu glave. Ostali sastojci, kao što su materije za stvaranje pene, mogu da uzrokuju iritaciju kože. Ako imate osetljivu kožu glave, odaberite šampone u čijem se sastavu nalaze materije pod nazivom "isothionate", "taurate" ili "decyl glucoside". Izbegavajte one koji sadrže C14-16 olefin-sulfonat. Poslednja navedena materija obično ulazi u sastav šampona bez sulfata, a pokazalo se da je podjednako intenzivna kao bilo koji sulfat.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još