MORAMO SAČUVATI NAŠE PISMO I KULTURU: Jelena Đoković uz fotografiju ćerke Tare ukazala na važnost očuvanja srpskog jezika

Jelena Đoković oglasila se na društvenoj mreži Instagram i istakla koliko je bitno da ne zaboravimo na srpski jezik, tradiciju i kulturu, pored silnih trendova i stranih reči koje sve više koristimo u svakodnevici.

Jelena je objavila fotografiju njene i Novakove ćerkice Tare u baletskoj haljinici i podelila svoje stavove sa pratiocima.

- Znam da kada živimo daleko od domovine, da moramo da se prilagođavamo i učimo njihove jezike i to oduzima i energiju i snagu. I sama sam za ovih 15 godina života i rada u inostranstvu počela da se poštapam stranim rečima kada se zaboravim u žaru trenutka. Ipak, bitno je da očuvamo naš jezik, kao što plaćamo privatne časove klincima da nauče strani jezik, nama u inostranstvu znači da to možemo i sa srpskim jezikom. Ima mešovitih brakova, gde polako počinje da se gubi jezik jednog roditelja. Dobro je da nađemo podršku i pomoć. Ovo nije reklama, nemam interes osim što želim da pomognem ljudima koji čine dobra dela za dobrobit našeg naroda i očuvanja tradicije i kulture - napisala je Jelena i dodala:

- Pročitala sam divne rečenice u "Nemanjinom zaveštanju" koje sam kupila u Visokim Dečanima a koje glasi: "Čuvajte, čedo moje milo, jezik kao zemlju. Reč se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. A šta je narod izgubi li jezik, zemlju, dušu? Tamo gde odzvanja naša reč, gde se još grgolja i gde se još, kao stari zlatnik obrće naša reč, znaj čedo moje, da je to naša država, bez obzira ko u njoj vlada. Carevi se smenjuju, države propadaju, a jezik i narod su ti koji ostaju, pa će tako osvojeni deo zemlje i naroda opet kad-tad vratiti svojoj jezičkoj matici i svome matičnom narodu".

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Jelena Djokovic (@jelenadjokovicndf)

Autor: Nadlanu.com/N.P.
Foto: jelenadjokovicndf/Instagram

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.