PRAVIMO MNOGO GREŠAKA U RODITELJSTVU: Jelena i Novak Đoković iskreno o vaspitanju ćerke Tare i sina Stefana

Jelena i Novak Đoković otkrili su na koji način vaspitavaju naslednike Stefana i Taru, a priznali su da i oni prave greške, koje se trude da uvide, a onda i da nauče iz njih.

- I pre nego što smo postali roditelji, puno smo se bavili ranim razvojem u okviru naše fondacije, tako da smo stekli neke zajedničke uvide kako treba vaspitavati decu. Odnosno kakva pažnja je njima neophodna da bi se razvili u zdrave ljude. Takođe, kao odrasli ljudi, svako od nas je učio šta nama prija i kako veruje da treba da se vodi zdrav život. Kao partneri, mi često pričamo o tome. Naravno da imamo i slaganja i neslaganja, to je prirodno u zdravom odnosu. Mi volimo kada naša deca vide da se mi ne slažemo da nauče kako na zdrav način konflikt može da se razreši. Konflikta će uvek biti - rekla je Jelena i dodala:

- Svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje, naravno sa poštovanjem da to bude uvaženo. Za sada smo to dobro savladali kao partneri i roditelji.

Novak kaže kako da je tema roditeljstva i traume još uvek tabu i da treba biti otvorenog uma i srca, te nekad poslušati ljude koji su stručnjaci u ovoj oblasti.

- Pa ne slažemo se u svemu. Kao što je rekla Jelena to je normalna pojava u jednoj porodici. Dodao bih samo još jednu stvar, kada smo postali roditelji, oni nekako oživljavaju to kako su se njihovi roditelji prema njima ponašali. Kako smo mi proveli detinjstvo, kako smo mi vaspitavani i prosto to je nekako ukorenjeno u naš genetski kod i onda se to odražava na naš način roditeljstva. Naravno da je bitno imati svest o tome da budemo još bolji nego što su to bili naši roditelji prema nama. Naravno, svi mi volimo naše roditelje i oni u datom trenutku rade najbolje što mogu. Razgovor na ovu temu ima za svrhu da se prodube razgovori na temu roditeljstva i naravno traume. Uostalom i drugim tabu temama koje su jako osetljive. Svaki roditelj zna najbolje za svoje dete, ali je potrebno biti otvorenog srca i uma i poslušati ljude koji su stručni iz te oblasti sa željom da se nešto novo nauči i primeni. Greške svi pravimo, na njima se uči. Bitna je posvećenost i pažnja koja se na kraju pridaje deci - rekao je Novak Đoković i dodao:

- Mi vidimo greške, ima ih stvarno puno. Greška nije razmaziti dete. Dosta stvari je vrlo subjektivno.

Izvor: Blic.rs
Foto: jelenadjokovicndf/Instagram

Pogledajte još