Podela licenci po okruzima

Ministarstvo za telekomunikacije Srbije najavilo je juče da će raspisati konkurs za korišćenje vajmaks (WiMax) tehnologije, koja omogućava bežični pristup Internetu i pružanje telefonskih usluga. Kako je rečeno u Ministarstvu, Nacrt pravilnika o minimalnim uslovima za raspisivanje javnog nadmetanja biće objavljen na internet stranici Ministarstva - www.mtid.sr.gov.yu do kraja sedmice, a za dvadesetak dana može se očekivati javna rasprava. 

Javno nadmetanje će organizovati Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) nakon usvajanja Pravilnika i objavljivanja konačnog teksta u Službenom glasniku. Ministarstvo smatra da će putem vajmaks tehnologije biti ubrzana primena Interneta u Srbiji, što je veoma važno za razvoj naše ekonomije i društva u celini. Istovremeno će biti ubrzano obezbeđivanje telefonskih usluga svim građanima i rešavanje problema dvojnika. 

Vajmaks ima širi opseg od standardne bežične tehnologije i zbog toga je posebno pogodan za seoske sredine, gde nisu razvijene kablovska i fiksna mreža. Ministarstvo je u nacrtu pravilnika predložilo da se podele regionalne licence po okruzima, kako bi Srbija vajmaks tehnologiju uvodila u skladu s evropskom politikom decentralizacije i da bi omogućila manjim firmama da konkurišu za licence. U svim okruzima bi bile podeljene po tri licence za radiofrekvencijski opseg između 3,4 i 3,8 gigaherca, osim u Beogradu, gde će biti izdata samo jedna licenca, jer je veliki deo opsega već ranije dodeljen. 

(Beta - "Pregled")

Pogledajte još