Hladnoća, kiša i vetar uvećali podvig francuskih biciklistkinja, članica udruženja za borbu protiv raka, koje su stigle u Srbiju

Delegacija francuskih biciklistkinja koje su 17. septembra 2021. krenule iz Francuske, stigla je u subotu 9. oktobra u Beograd, gde im je oko 16 sati priređen doček u Dorćol Platzu.

Sa srpske strane dočekali su ih gospodin Darko Udovičić, pomoćnik ministra za sport
(Ministarstvo omladine i sporta Srbije), predstavnice Budimo zajedno (Udruženje za borbu protiv raka dojke, član NALOR-a), predstavnici Saveza biciklista Srbije, predstavnik Zavoda za sport i medicinu sporta.

Ispred Francuske ambasade biciklistkinje su dočekali: gospodin Fatih Akčal (otpravnik poslova Francuske ambasade u Srbiji), gospodin Stanislas Pjere (savetnik za kulturu i saradnju Francuske ambasade i direktor Francuskog instituta u Srbiji), gospodin Frank Idinga (ataše za Francuski jezik i sport, zamenik direktora Francuskog instituta u Srbiji)

Biciklistkinje su članice udruženja "Casiopeea", osnovanog radi podrške ženama obolelih od raka. Ovo udruženje organizuje radionice i kampanje kako bi motivisalo žene obolele od raka da se posvete nekoj sportskoj aktivnosti, smatrajući da sport igra izuzetnu ulogu u borbi protiv bolesti.

Natali David, članica tima biciklistkinja koje su se izborile sa rakom dojke, zahvalila se na toplom dočeku i istakla pre svega pozitivnu poruku koju one pronose na svojoj turneji dugačkoj 4000 kilometara. Napomenula je koliko je važno održavati psihičku i fizičku kondiciju radi preventive bolesti, ali i tokom bolesti, onda kada se svi obično povlačimo u sebe. Program "Povratak na sedlo" omogućava obolelim osobama da kroz posebne treninge lakše prođu kroz tretmane lečenja, a takođe igra veliku ulogu nakon završetka lečenja, budući da pomaže u sprečavanju recidiva.

- Članice ove organizacije zaslužuju svu našu podršku i ohrabrenje. One su svima nama primer jer pokazuju koliko je važno imati hrabrosti i volje u borbi protiv bolesti. Podsećaju nas takođe koliko su sport i zdravlje međusobno povezani. Prijatelji i partneri Francuske ambasade koji su došli da ih zajedno dočekamo pridaju veliku pažnju zajedništvu i optimizmu u borbi protiv bolesti. Značajno je da ovaj pozitivni duh održimo kroz pripreme za Olimpijske i Paraolimpijske igre 2024, koje će, nadam se, svima doneti mnogo sportskih radosti - istakao je gospodin Fatih Akčal, otpravnik poslova Ambasade Francuske u Srbiji

Nakon Novog Sada i Beograda, delegacija biciklistkinja nastavlja put ka Golupcu, a njihov cilj je da stignu u Bukurešt 16. oktobra 2021.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još