POTPISAN PROGRAM RAZMENE U OBLASTI KULTURE: Maja Gojković sastala se sa državnom ministarkom Indije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastala se danas, u okviru održavanja sastanka Pokreta nesvrstanih zemalja kojim se obeležava 60 godina od održavanja prve konferencije u Beogradu, sa državnom ministarkom za spoljne poslove i kulturu Indije i specijalnim izaslanikom premijera Indije Minakaši Leki.

Foto: Kultura.gov.rs

Gojković i Leki potpisale su Program razmene između vlada Republike Srbije i Republike Indije o saradnji u oblasti kulture i umetnosti, kojim se podstiče razvoj saradnje u svim oblastima, neposredna saradnja između ustanova kulture, kao i razmena umetnika i profesionalaca iz oblasti kulture i umetnosti na svim nivoima.

Foto: Kultura.gov.rs

Gojković je naglasila da se Srbija zalaže za dodatno jačanje kulturnih veza između naše dve zemlje, budući da postoje dobri preduslovi i da će današnjim potpisivanjem petogodišnjeg Programa razmene, saradnja u ovoj oblasti biti konkretizovana i ojačana.

Foto: Kultura.gov.rs

Program razmene predviđa saradnju u svim oblastima kulture i umetnosti - muzike, pozorišta, filma, festivala, muzeja i izložbi, arhiva, očuvanja materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, izdavaštva, biblioteka, digitalizacije kulturnog nasleđa, pre svega kroz neposrednu saradnju između ustanova kulture.

Foto: Kultura.gov.rs

Gojković i Leki razgovarale su o aktivnostima i mogućnostima saradnje u oblasti filmske industrije, a ministarka kulture podsetila je da Srbija u okviru svoje kulturne politike ima za cilj privlačenje inostranih produkcija, kao i da dodeljuje podsticajna sredstva putem povraćaja 25% kvalifikovanih troškova ostvarenih u Republici Srbiji, a preko uloženih 5 miliona evra, povraćaj je 30%.

Foto: Kultura.gov.rs

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnosti održavanja nedelje filma, kao i dana kulture Indije u Srbiji i u tom sklopu posete indijskih ansambala i izvođača.

Foto: Kultura.gov.rs

Izvor: Kultura.gov.rs
Foto: Kultura.gov.rs

Pogledajte još