PORAŽAVAJUĆI PODACI: U Srbiji tokom 2020. godine registrovano 59 žrtava trgovine ljudima

U Srbiji je tokom prošle godine zvanično identifikovano 59 žrtava trgovine ljudima, od tog broja 24 žrtve su bila deca, 16 devojčica i osam dečaka, navodi se u saopštenju Fondacije Child10 i i njene članice ASTRA.

Među seksualno eksploatisanim osobama polovinu su činile devojčice, koje su u trenutku vrbovanja imale između 12 i 15 godina, navodi se u saopštenju povodom 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Ove godine do kraja septembra zvanično su identifikovane 34 žrtve trgovine ljudima, među njima je i deset devojčica, a stručnjaci upozoravaju da je ovaj broj daleko veći.

Kako bi se sprečilo širenje ovog zabrinjavajućeg trenda, hitno treba povećati napore usmerene na prevenciju i rešavanje uzroka trgovine decom radi seksualne eksploatacije.

Važan korak u takvim preventivnim naporima je osigurati da se zemlje širom Evrope posvete osnaživanju devojčica, tako što će se u obrazovne sisteme uključiti moduli koji govore o trgovini ljudima uopšte i trgovini ljudima u cilju seksualne eksploatacije u onlajn prostoru i van njega, kao i o načinima zaštite, zdravim odnosima, konceptu seksualnog pristanka i ravnopravnosti među polovima.

Fondacija Child10 i ASTRA upućuju zajednički apel vladama svojih zemalja da se hitno uvedu obavezni obrazovni moduli o posvećeni prevenciji i borbi protiv trgovine, navodi se u saopštenju.

- Samo zajedničkim radom možemo iskoreniti trgovinu ljudima i seksualnu eksploataciju dece - zaključuje se u saopštenju.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još