LAKO DO GLATKE KOŽE: Kako da se rešite upornih bora na čelu?

Tačno je da na strarenje, sa kojim dolaze i bore, treba posmatrati kao prirodan i sasvim normalan proces oko kog zaista nema razloga za paniku i nezadovoljstvo, ali budući da živimo u društvu u kom se ono izgleda ne prašta, nije ni čudo što smo toliko opterećeni ovom temom.

U trci sa vremenom, ali i standardima koje je nametnulo društvo, gotovo da smo naučili da nam se naš odraz u ogledalu ne svidi kada počnemo da primećujemo prve ili, još gore, nove bore, te odmah posežemo za rešenjem, pritom pitajući se da nismo kojim slučajem zakasnili. I tržište zna na koju kartu treba igrati, zato i postoji toliko preparata, tretmana i metoda da se koža "ispegla" kako bismo ostvarili san o mladalačkom izgledu što je duže moguće.

Nemojte nas shvatiti pogrešno - šta god je stvar vašeg i samo vašeg izbora, bez straha ili pritisaka, sasvim je u redu. Zato i želimo da otklonimo sve nedoumice i otkrivamo vam na koje sve načine možete da se rešite onih najupornijih bora, bora na čelu, sa ili bez igle.

Lokalni tretmani

Kada kažemo "lokalni tretmani" ovde pre svega mislimo na proizvode za negu koji ciljano deluju na ovu regiju čineći da bore na čelu zaista budu manje vidljive. Dakle, neki od njih zaista nisu samo reklama!

Kako nas savetuju beauty stručnjaci, najpre je potrebno rešiti problem bilo kakve upale budući da ona utiče na kidanje kolagena i uništavanje kvaliteta kože. U ovome će vam pomoći proizvodi sa niacinamidom, dimetikonom i ovsom. Nakon toga sledi uključivanje proizvoda sa glikolnom i hijalurinskom kiselinom za hidrataciju i popunjavanje bora, kao i oni sa ricinusovim uljem ili vazelinom koji će štititi kožu i sačuvati njenu vlažnost koju donose pomenute kiseline.

Ukoliko su vam potrebni neki još jači proizvodi, potražite one koji sadrže tretinoin, retinole, antioksidante, peptide ili magnezijum.

Injekcije

Dok je kremama potrebno vreme da deluju, postoji još lakši i brži način da se rešite bora na čelu, ali ovde je reč o injekcijama - što znači, ako ne volite iglu, možda je bolje da preskočite! Na raspolaganju vam je više vrsta injekcija. Botoks opušta regiju sprečavajući da se koža "gužva", što za rezultat ima glatku kožu bez izraženih linija. Ukoliko su bore već prisutne i potrebno im je popunjavanje, možete da pokušate sa kolagenom koji je najbolji među filerima.

Dakle, botoks je brzo rešenje za manje izražene bore, dok će vam fileri biti neophodni ukoliko već imate duboke bore koje do sada niste tretirali. Svakako, dermatolozi savetuju da pored korišćenja injekcija obavezno treba korisitit i proizvode za negu, odnosno lokalni tretman bora, jer njihova kombinacija daje najbolje rezultate.

Neinvazivni načini

Kada je reč o neinvazivnim tretmanima, na raspolaganju su vam hemijski pilinzi koji rade na principu uklanjanja mrtvih ćelija sa površine kože i njenog zaglađivanja, zatim microneedling koji "omekšava" linije ponovnim nanošenjem i povećanjem proizvodnje kolagena, ali i laserski tretmani koji takođe podstiču proizvodnju kolagena koji je ključan za glatku i zdravu kožu.

Kako sprečiti ili makar odložiti nastanak bora na čelu?

Dobra vest je da je bore moguće sprečiti, doduše, ukoliko ih još uvek niste razvili. Upravo zato sa anti-age negom treba početi već sa prvim znacima starosti ili oko 30. godine, a fokus u tom periodu može da vam bude na Retin-A ili Vitamin-A proizvodima uz microneedling za podsticanje proizvodnje kolagena.

Treba znati da su bore takođe i stvar genetike, ali i nekvalitenog stila života koji uključuje lošu ishranu, pušenje, stres, nedovoljno sna. Uz to, treba li još jednom da spomenemo da je zaštita od sunca apsolutno neophodna za glatku kožu? Dnevna SPF krema mora da bude vaša svakodnevna rutina, kao što je to pranje zuba.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još