1.000 GRIVNI - POKLON ZA GRAĐANE: Predsednik Ukrajine obećao novčanu nagradu svakom ko se vakciniše

Predsednik Volodimir Zelenski najavio je da će svakom Ukrajincu koji primi dve doze vakcine protiv kovida-19 isplatiti novčanu nagradu ne bi li podstakao sunarodnike, većinom sumnjičave prema vakcini, da se vakcinišu.

- Svi koji prime dve doze dobiće 1.000 grivni ili oko 35 evra, što nije zanemarljiv iznos u toj zemlji, koja je među najsiromašnijim u Evropi, rekao je Zelenski u videoporuci, dok je do danas vakcinisano manje od trećine stanovništva.

Vakcinisani će taj iznos moći da potroše na najam dvorane za rekreaciju, bioskop, pozorište, muzej ili na železničku i avionsku kartu unutar zemlje, dodao je.

- To je potpora industrijama koje su najgore stradale zbog zatvaranja - rekao je Zelenski.

Država će u idućim mesecima izdvojiti 200 miliona evra za ovaj program koji počinje 19. decembra, dodao je.

Sa 442 mrtva zbog koronavirusa u poslednja 24 sata, bivša sovjetska republika sa slabim javnozdravstvenim sistemom bila je u ponedeljak druga na svetu po broju umrlih na dan, posle Rusije (1.211).

Ova zemlja s oko 40 miliona stanovnika već se nedeljama bori s najgorim talasom koronavirusa u kome preovladava delta soj i s nepoverenjem javnosti u vakcine.

Vakcinisanje se u oktobru bilo ubrzalo pod pritiskom vlasti, koje su uvele ograničenja za nevakcinisane, poput obaveze pokazivanja zdravstvene propusnice za pristup na neka javna mesta.

No, do danas je tek 28 odsto Ukrajinaca primilo dve doze, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo zdravstva.

- Vrhunac talasa (pandemije) je prošao - rekao je, pak, u ponedjeljak Zelenski, navodeći podatak o prošlonedeljnom padu broja novozaraženih za šest odsto i hospitalizacija za 13 odsto u odnosu na prethodnih sedam dana.

Ukrajina je prijavila je 3,2 miliona zaraženih i više od 77.000 umrlih.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još