Srbija prva u regionu primenjuje najsavremenije Uneskove načine istraživanja

Naša zemlja je prva u regionu koja će početi da sprovodi „UNESKO kultura 2030“ („UNESCO Culture|2030“) metodologiju indikatora za kulturu, što znači da ćemo prvi krenuti da sprovodimo najsavremenije Uneskove načine istraživanja održivog razvoja u kulturi.  Grad Leskovac je izabran za predstavnika Srbije u kom će ovaj program najpre da se implementira, kako zbog raznovrsnosti i bogatstva kulturnih sadržaja, tako i zbog izuzetnog potencijala za kulturni razvoj.

Kao uvod u taj značajni projekat u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu, 15. novembra održana je i prva radionica za primenu ovih istraživačkih principa koje je 2015. godine doneo Unesko, kao najznačajnija specijalizovana organizacija Ujedniljenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu sa čak 195 zemalja članica.

Radionici u Beogradu su prisustvovali predstavnici Unesko Antena kancelarije iz Sarajeva, kao i predstavnici radne grupe za sprovođenje ove metodologije iz Ministarstva kulture i informisanja RS, Ministarstva finansija, Gradske uprave grada Leskovca, Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom, Republičkog zavoda za statistiku i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a prisutnima su se obratili Marko Krstić, v.d. direktora Zavoda, Stanko Blagojević pomoćnik ministra kulture i informisanja za međunarodne odnose i evropske integracije i Siniša Šešum, šef Unesko kancelarije u Sarajevu.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Zavod

Pogledajte još