Alvin i veverice

Chipmunks nisu baš veverice... Američka vizija bioskopske zabave nije baš uvek univerzalna... Ovo nije baš duhovit film...

Van Amerike malo ko gaji emocije prema kompozitoru Dejvu i njegovim raspevanim vevericama (chipmunks su bliski rođaci veverica s Kališa). Da li je ovde neko uopšte i čuo za njih?! Ipak, njihova popularnost – na vrhuncu davnih pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka – verovatno je probudila nostalgiju u SAD.

OK, s obzirom da ste "s ove strane strane okeana", pretpostavljamo da niste sasvim sigurni ko je Dejv, a ni ko su Alvin, Sajmon i Teodor. Neuspešni pop kompozitor Dejv (Džejson Li) zahvaljujući (zastrašujućem) prazničnom običaju sečenja jelki, postaje očinska figura veseloj trojki veverica koju čine: vrcavi Alvin (Džastin Long), pametni Sajmon (Metju Grej Gabler) i smotani Teodor (Džes Mekartni). I umesto da se relaksiraju pevajući hit Danijela Pautera "Bad Day" u mirnoj krošnji drveta, raspevani trio kreće svetsku muzičku karijeru – najpre su smerni, po Dejvovom ukusu, ali potom prerastaju u prave šoubiznis-zvezde koje kontroliše menadžer i vlasnik diskografske kuće Ian (Dejvid Kros).

Kombinacija kompjuterske animacije i filma na svom vrhuncu! Davna su prošlost Zeka Rodžer i oči Boba Hoskinsa koje lutaju po ekranu tražeći poziciju na kojoj se animirani junak "zaista" nalazi. "Alvin i veverice" (Alvin and the Chipmunks) mogu da se pohvale perfektnim utapanjem animacije, savršenim tajmingom i interakcijom između glumaca i animiranih likova.

Možda pionirski poduhvat Roberta Zemekisa "Ko je smestio Zeki Rodžeru" nije tehnički savršen, ali zato ima sjajnu radnju, duh i… sve ono što je u konačnom skoru mnogo bitnije od kompjuterskih moći. Nažalost, "Alvin i veverice" imaju samo pokušaj svega "najbitnijeg".

I pored odlične uloge Dejvida Krosa, piskavog pevanja Džastina Longa, snažne životne/porodične poente i nekoliko simpatičnih detalja (hip-hop veverice s kapuljačama, veverice i plesačice, šoubiz-veverice divljaju kao Paris Hilton, veverice pevaju "Funkytown"), dolazak "Alvina i veverica" u 21. vek neće ostati zapamćen.

Prva na listi za zaboravljanje je komšinica Kler (Kameron Ričardson). Ako bi se sada ponovo izmontirao film i izbacile scene s lošim pokušajem romanse između Dejva i Kler, niko ne bi ni primetio. Ali eto, veverice su ljupke, simpatičnim (na momente čudnim glasovima) pevaju "The Chipmunk Song (Christmas Don't Be Late)", upadaju u bezbroj dečjih nezgoda, menadžer im je tako fantastično ljigav… Zbog toga ovaj film stidljivo prelazi na pozitivnu stranu granice podnošljivosti.

Još jedan predbožićni film koji propagira porodične vrednosti. Nedovoljno duhovit, bez šarma i zabavan tek toliko da se uz njega provede jedno veče s klincima. Ako vam se ne gleda baš po stoti put "Zeka Rodžer", "Mućkalica", "Šrek"…

Katarina Milovanović

Pogledajte još