Cena hleba oko 40 dinara?

Ni proizvođači brašna nemaju svoje zalihe pšenice, pa je i oni kupuju na Berzi i prodaju pekarima.

Ukoliko se i u narednih 10 do 15 dana prosečna cena pšenice na Produktnoj berzi u Novom Sadu bude zadržala na nivou koji je imala protekle nedelje, od bezmalo 25 dinara za kilogram, sasvim sigurno će doći do lančane reakcije i poskupljenja brašna i svih proizvoda od brašna i, naravno, hleba − izjavio je za "Privredni pregled" Zoran Pralica, predsednik Unije privatnih pekara Srbije. 

U narednih nedelju-dve biće jasno da li je do ovog skoka cene pšenice došlo samo zahvaljujući trenutnom odnosu ponude i tražnje, ili je pak reč o dugoročnoj tendenciji i od toga će zavisiti i cena hleba, objašnjava naš sagovornik i podseća da ni proizvođači brašna nemaju svoje zalihe pšenice, pa je i oni kupuju na Berzi i prodaju pekarima po cenama koje su bezmalo 12 odsto više nego prethodne nedelje. Ukoliko se, dakle, ovakve tendencije nastave i cena brašna ostane između 32 i 34 dinara, što zavisi i od transportnih i nekih drugih troškova, onda bi hleb morao da košta i do 40 dinara. Sadašnju cenu hleba Zoran Pralica ocenjuje kao socijalnu i skreće pažnju da je trenutno najniži odnos između cene pšenice, brašna i hleba i pekarima se ne isplati da ga proizvode s minusom. U tom kontekstu on podseća da je cena hleba u zemljama zapadne Evrope već porasla 30 odsto, a Srbija je suočena s ovim problemom eskalacije cene pšenice i zbog manje zasejanih površina, poskupljenja nafte koje je sve manje, pa se proizvođači u svetu i Evropi okreću biodizelu, što bismo morali i mi. 

Poskupljenje pšenice, potom lančano brašna i svih proizvoda kojima su ovi proizvodi osnovna sirovina, ali i svih drugih poljoprivrednih proizvoda u narednih 10 do 20 godina i u svetu će sasvim sigurno višestruko poskupeti − konstatuje Pralica. Poslednje poskupljenje hleba, kao što je poznato, dogodilo se u novembru prošle godine, i to nakon što je prethodnih meseci pšenica poskupela sa 16 na 22 dinara, odnosno 50 odsto, a brašno sa 27 na 29 i 30 dinara, i to bez poreza na dodatu vrednost. Tada su proizvođači hleba tvrdili, a tu tvrdnju i sada ponavljaju, da će cena hleba zavisiti isključivo od cene pšenice i brašna, ali i energenata, i da oni na to nemaju nikakav uticaj. Ono što, međutim, pada u oči jeste i činjenica da smirivanju cene pšenice nije pomogla ni vladina Uredba o zabrani izvoza nekih poljoprivrednih proizvoda, među kojima je i pšenica. Jasno je, naime, da u uslovima zatvorenog tržišta i manje ponude proizvođači mogu da diktiraju svoju cenu.

("Pregled")

Pogledajte još