Srbija slavila u Slovačkoj

BRATISLAVA, 17. april 2011. (FoNet) - Ženska teniska reprezentacija Srbije plasirala se u Svetsku A grupu Fed kupa, pošto je u baražu za plasman među osam najboljih selekcija sveta savladala u Bratislavi ekipu Slovačke rezultatom 3:2.

Odlučujući poen reprezentaciji Srbije, posle retko viđenog preokreta, donele su u dublu Jelena Janković i Aleksandra Krunić, koje su nakon tri sata i 15 minuta igre uspele da pobede Danijelu Hantuhovu i Magdalenu Ribarikovu rezultatom 2:6, 7:5, 9:7.

Slovakinje su posle sat i po imale potpuno dobijen meč, jer su nakon lako dobijenog prvog seta u drugom povele 5:1 i u sedmog gemu vodile 30:0, ali je tada usledio obrt koji će sasvim sigurno ući u anale našeg tenisa.

Suočene sa gotovo izvesnim porazom, reprezentativke Srbije su počele da igraju potpuno rasterećeno, a to posebno može da se kaže za najmlađu učesnicu ovog meča 18.godišnju Krunićevu, koja je u tom periodu gotovo sama nizala poene.

Treba reći da su za to najveću zaslugu imale Hantuhova i Ribarikova, koje su uporno forsirale igru na mladu srpsku teniserku, očekujući da će ona zbog neiskustva praviti greške. Dogodilo se upravo suprotno, jer su na taj način samo razigrale Krunićevu.

Sa topljenjum prednosti slovačkog tima sve više se smanjivalo njihovo samopouzdanje, a to se posebno videlo na igri Ribarikove, koja je pravila greške u serijama. U jednom servis gemu je napravila čak tri dvostruke greške i epilog svega je bila serija srpskog dubla od 6:0, posle spasene tri meč lopte.

(old_image)

To je meč uvelo u treći set i dramatičnu završnicu. Slovakinje su prve došle do prednosti brejkom u trećem gemu, ali su Janković i Krunić uzvatile već u narednom. Još jednom su Slovakinje stigle nadomak trijumfa, kada su u 11. gemu ponovo oduzele servis našem dublu i povele 6:5.

Ni to, međutim, nije bio kraj, jer je Ribarikova u narednom gemu ponovo izgubila svoj servis. Bio je to udarac od kojeg Slovakinje nisu uspele da se oporave. Odluka je, konačno, pala u 16. gemu, kada je ponovo došao red na Ribarikovu da servira. Janković i Krunić su joj još jednom oduzele servis i tako reprezentaciji Srbije donele veliku pobedu i šansu da se naredne godine bori za titulu ekipnog prvaka sveta.

Posle ovakve pobede, čestitke zaslužuju sve četiri reprezentativke Srbije koje su igrale u ovom meču, ali se mora istaći da je Janković danas izdržala na terenu skoro šest sati, jer je prethodno odigrala meč protiv Hantuhove u tri seta i pobedom omogućila našem timu da u dublu izbori plasman u Svetsku A grupu.

Posle prva dva singla u subotu rezultat je bio 1:1. Bojana Jovanovski je izgubila od Cibulkove, a Ana Ivanović je pobedila Hantuhovu. Slovakinje su danas povele 2:1, kada je Ivanović zbog povrede morala da preda meč Cibulkovoj, a izjednačila je Janković u duelu sa Hantuhovom.

Pogledajte još