Vođa "Obraza" Mladen Obradović dobio dve godine zatvora

Parada ponosa održana u Beogradu  10. oktobra, prošle godine i u kojoj je u neredima povrđeno više od 140 ljudi, a gradu naneta materijalna šteta od oko jedan milion evra dobila je u sredu 20. aprila svoj epilog.  Vođa organizacije Obraz Mladen Obradović osuđen je na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda tokom Parade ponosa.

Pred Višim sudom u Beogradu , ostalih 13 optuženih osuđeno je na kazne zatvora od osam meseci do godinu i po dana, javlja agencija Beta.

Sud je ukinuo pritvor desetorici optuženih, koji im je određen posle hapšenja na dan Parade ponosa, a pritvor će im biti uračunat u kaznu.

Sudija Danko Laušević rekao je da je Mladen Obradović sa još trojicom kolovođa organizovao nerede, odredivši grupe koje će činiti nasilje radi izazivanje mržnje na diskriminatorskoj osnovi.

Svi optuženi danas će biti pušteni na slobodu do pravosnažnosti presude. U kaznu će im biti uračunat pritvor od 10. oktobra kada su privedeni.

(old_image)

Obradović se ne oseća krivim

Izricanje presude prošlo je bez incidenata u prisustvu više desetina prijatelja i članova porodica optuženih, a onima koji su uspeli da uđu u sudnicu oduzeti su mobilni telefoni.

Na snazi su bile pojačane mere obezbeđenja, a ispred i u zgradi suda red je obezbeđvalo više desetina policajaca i pripadnika sudske straže.

Glavnooptuženi Obradović je na svom poslednjem pojavljivanju pred sudskim većem odbacio krivicu koja mu se stavlja na teret i izjavio da su pripadnici "Obraza" iz moralnih razloga negodovali prilikom održavanja "Parade ponosa".

 - Ne osećam se krivim za krivično delo koje mi se stavlja na teret. Opšte je poznato da sam pripadnik "Obraza" i koji je naš stav bio povodom odžavanja Parade ponosa i taj stav nismo iznosili da bi širili mržnju i diskriminaciju i da bi se sa nekim obračunavali, već iz moralnih razloga - rekao je Obradović iznoseći svoju odbranu, piše "Blic".

On je rekao da nisu tačni navodi optužnice da je organizovao grupe koje su po Beogradu pravili incidente i sukobljavali se sa policijom.

U pritvoru od 10. oktobra prošle godine

Više tužilaštvo u Beogradu predložilo je u završnoj reči da se Obradović i ostali proglase krivim i osude po zakonu, jer je dokazano da su organizovali nerede za koje se terete, dok je odbrana zatražila oslobađajuće presude i da im se ukine pritvor u kome se nalaze od 10. okobra prošle godine.

 

Pogledajte još