PRED POLAZAK U ŠKOLU: Deca u Hrvatskoj će morati da se testiraju na koronavirus svakog ponedeljka

Hrvatsko ministarstvo prosvete predložilo je plan po kome bi sva deca u osnovnim i srednjim školama morala da se testiraju na kovid jednom nedeljno, piše "Jutarnji list".

Ukoliko se usvoji plan hrvatskog Ministartva znanosti i obrazovanja, testovi na koronavirus bili bi podeljeni svim školama u državi. Škole bi onda testove podelile roditeljima, koji bi ponedeljkom imali obevezu da testiraju svoju decu, kod kuće, pre nego što krenu u školu.

Kampanja, sa ciljem ukidanja samoizolacije za sve učenike koji nisu pozitivni na kovid, obuhvatala bi sve učenike osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

- Smatramo da je to logičan smer. Načelan plan je da decu testiraju roditelji ponedeljkom pre škole. Za sada se planira test jednom nedeljno, ali ako se pokaže neko pozitivnim, onda epidemiološka služba i škole određuju kako dalje - kazao je potpredsednik Vlade i šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović.

Kako on navodi, detalje će uskoro izneti Ministarstvo prosvete.

- Vidimo da omikron nije ugrozio zdravstveni sistem, da se veći broj zaraženih ne reflektuje u znatno veći broj hospitalizovanih, niti u većem broju ljudi na respiratorima... Na tom tragu, želeći da što više dece bude u učionicama, smatram da bi ovakvo rešenje, gde bi se organizovalo testiranje, bilo primereno. Što smo sigurniji, to bolje - izjavio je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još