STUDIJA OTKRILA: Većina odraslih osoba ne unosi dovoljno voća i povrća u ishranu

Iako već znamo da je unos voća i povrća veoma značajan za opšte zdravlje, lista prednosti njihovog konzumiranja stalno raste.

Ne samo da su puni hranljivih materija, antioksidansa i još mnogo toga, već i čine da se osećamo punije energije i pomažu našoj koži da ostane zdrava.

Međutim, nova studija je otkrila da samo četvrtina odraslih jede pet preporučenih porcija voća i povrća dnevno.

U stvari, prema nedavnom istraživanju Asde, 73 odsto Britanaca ne jede pet dnevnih porcija voća i povrća.

Kada su upitani o njihovim navikama u ishrani, 48 odsto je priznalo da baca povrće jer ne zna šta da radi sa njim, dok je 62 odsto reklo da bi jelo više povrća ako bi znalo kako da ga kombinuje i učini zanimljivim.

Početak godine je savršeno vreme da započnemo nove, zdrave navike kada je u pitanju ishrana i uključimo više voća i povrća u našu rutinu.

Pa, kako možemo to da uradimo?

Nutricionisti su podelili nekoliko jednostavnih predloga kako da unesete više voća i povrća u ishranu.

Uz svaki obrok uzmite zeleniš

Bilo da je u pitanju salata ili tanjir pečenog povrća, ako uz obrok imate jelo od povrća, povećaćete verovatnoću da ćete ga pojesti.

- Uz svaki obrok uzmite prilog od povrća, ili salatu kao što je rukola sa sirćetom i ekstra devičanskim maslinovim uljem, ili možete lagano da propržite zeleno povrće poput zelja sa belim lukom i drugim biljem i začinima - kaže nutricionista VJ Hamilton.

Napravite sos na bazi povrća

Hamilton takođe predlaže da napravite sos pun zelenenog povrća, kao što je pesto, i da ga koristite tokom cele nedelje kao preliv za ribu i meso ili testeninu.

- Moja omiljena kombinacija je rukola, bosiljak, pinjoli, orasi, beli luk i (ponekad) parmezan. Koristite seckalicu za povrće da pomešate sastojke - objašnjava ona.

Ne potcenjujte smuti

Započnite svoj dan smutijem.

- Uključite voće i povrće u smuti. Možete koristiti bobičasto voće, banane, spanać i avokado, kombinacija je bezbroj - kaže kaže Hamilton.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još