Dobrotvorna modna revija na Belom dvoru

U centralnom holu Belog dvora, ukrašenom slikama francuskih majstora prve polovine 17. veka, kraljevski par je sa zadovoljstvom dočekivao zvanice četvrte humanitarne revije u organizaciji modne agencije "Fabrika". Reviju su, povodom Dana zaljubljenih,  priredili Fondacija princeze Katarine u saradnji s pomoćnikom gradonačelnika Beograda Radmilom Hrustanović. Prihodom od prodaje karata biće kupljena oprema za rekonstrukciju Dnevnog centra za prevenciju raka grlića materice na Institutu za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije.

U duhu verovanja da na Dan zaljubljenih treba nositi nešto crveno, prisutni su, na opšte zadovoljstvo, posluženi crvenim šampanjcem s jagodom. Veliki i mali salon, kao i trpezarija, pretvoreni su u pravu modnu pistu, posutu laticama ruža.

Uz zvuke etno muzike, najpre je prikazana etno kolekcija "Korenik" srpske kreatorke Verice Planić, namenjena muškoj i ženskoj populaciji, za sva godišnja doba. Modeli su izrađeni od prirodnih materijala, ručno pletenih, heklanih i tkanih. Uz ove modele odlično se uklopila i nova kolekcija etno ženskih tašni "Da Lena", posvećena stvaranju izuzetne veze između savremene forme, folklora i zanatstva. Ovaj dizajnerski koncept ogleda se prevashodno u izrazito autentičnim i ženstvenim tašnama, ručno rađenim u malim serijama. 

Kao šlag na torti, na kraju večeri prisutni su oduševljeno gledali svaki komad najnovije kolekcije visoke mode grčkog kreatora Mihalisa Manijatisa, kao i nakit juvelirnice "Viki M". Svečane duge haljine crvenih, crnih, zlatnih boja, sa dodacima plisea i diskretnih kristala, izmamile su aplauz. Inače, Mihalis Manijatis je kreator svetskog glasa, u svetu mode prisutan preko 15 godina. Njegove kreacije nose neke od najpoznatijih ličnosti, a sa svojim kolekcijama je obišao ceo svet. U novembru 2006. godine Američki koledž u Atini, proglasio ga je jednim od najboljih dizajnera Grčke. 

Humanitarna akcija se nastavlja i krajem meseca, dobrotvornom gala večerom u Ženevi, kako bi se prikupili pomoć za srpsku decu koja pate od različitih srčanih obolenja. Najavljeno je da će ovu akciju obogatiti i Novak Đoković, potpisanim teniskim reketima i drugim predmetima. 

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Marko Risović

Pogledajte još