Izložba dela iz zbirke Damnjanovića

BEOGRAD, 29. aprila 2011. (Beta) - Autorsko vodjenje kroz izložbu dela iz Poklon-zbirke Dragoslava Damnjanovića beogradskom Narodnom muzeju, koja je postavljena u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu, biće priredjeno u subotu od 12.00 časova.

Prolazeći kroz postavku u društvu autora izložbe posetioci će se upoznati s 222 dela 42 umetnika, od kojih je 26 s bivših jugoslovenskih prostora i 16 inostranih, uglavnom italijanskih umetnika, saopšteno je iz Narodnog muzeja.

Tokom vodjenja, autori izložbe Ljubica Miljković, Dragana Kovačić i Gordana Stanišić će se potruditi da svim zainteresovanima predoče različite aspekte sagledavanja i tumačenja kolekcije, a time i brojnih umetničkih pojava i fenomena u kontekstu vremena, mesta, kulturnog i sociološkog okruženja.

Dragoslav Damnjanović je Narodnom muzeju dela iz svoje zbirke poklonio u periodu od 2005. do 2009. godine.

Dela iz zbirke pripadaju konvencionalnim umetničkim medijima, odnosno slikarstvu, grafici, crtežu i skulpturi, ali i onim medijima koji pripadaju proširenom pojmu umetničke kreacije.

Najveći deo zbirke (142 dela) čine radovi Radomira Damnjanovića Damnjana, kolekcionarovog brata. Kolekcija ilustruje sve Damnjanove stvaralačke faze, prikazujući radove ostvarene u raznim medijima.

U zbirci su 72 slike domaćih i inostranih autora, medju kojima su, pored Damnjana, Nedeljko Gvozdenović, Marko Čelebonović, Julije Knifer, Uroš Tošković, Branko Miljuš, Radomir Reljić, Dragoš Kalajić, Dušan Otašević, Cile Marinković i drugi.

Zbirka, takodje, sadrži radove Marine Abramović i Ulaja, braće Dimitrijević, Mersada Berbera, Raše Todosijevića, Gorana Trbuljaka, Uroša Toškovića, Stojana Ćelića, Eugena Felera, Branislava Karanovića.

Izložba u Muzeju istorije Jugoslavije otvorena je od 2. aprila do 29. maja.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.