ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Parovi koji se upoznaju online se brže i češće razvode

U nedavno sprovedenoj studiji dokazano je da se parovi koji se upoznaju online brže i češće razvode.

Šansa da se to desi je čak šest puta veća u prvim godinama braka kod parova koji su se upoznali na internetu nego kod onih koji su se upoznali preko prijatelja i porodice – komunikacijom uživo, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje koje je obuhvatilo 2.000 venčanih odraslih osoba u dobi od 30 i više godina pokazalo je da parovi koji su se upoznali putem interneta imaju 12 posto veći rizik od razvoda u prve tri godine braka, u poređenju sa dva posto za one koji su se upoznali uživo.

"Meridž fondacija", humanitarna organizacija koja je naručila istraživanje, kaže da rezultati pokazuju da društvene mreže igraju važnu ulogu u podršci parovima u prvim godinama braka.

Od onih koji su svoje partnere upoznali putem interneta, 17 posto se razvelo nakon sedam godina, u poređenju sa 10 posto parova koji su se upoznali komunikacijom uživo.

- Međutim, čini se da oni koji su se sreli na radnom mestu imaju najveću stopu razvoda od 24 posto, u poređenju sa 20 posto onih koji su se upoznali putem interneta, 19 posto koji su se upoznali u baru ili restoranu i 15 posto onih koji su se upoznali preko porodice, prijatelja ili komšija - navodi se u studiji.

Istraživanje nije napravilo razliku između parova koji su se upoznali putem različitih aplikacija ili platformi.

Hari Benson, direktor istraživanja u Meridž fondaciji, rekao je da su nalazi "zabrinjavajući".

- To sugeriše da u prvim godinama braka, parovi koji se upoznaju na ovaj način možda nemaju dovoljno podrške ljudi iz svog okruženja, pa im je teško da se nose sa svim izazovima sa kojima se suočavaju. To nije slučaj sa onim parovima koji su se upoznali preko prijatelja, porodice ili komšija - rekao je.

Savanta ComRes, konsultantska kuća za istraživanje tržišta koja je sprovela istraživanje, rekla je da se parovi koji se upoznaju putem interneta i brzo stupe u brak često osećaju kao stranci. Oni nemaju priliku da stvore jake međusobne veze i prikupe dovoljno informacija jedni o drugima.

Osim toga, oni koji se upoznaju putem interneta moraju da uspostave društvene veze sa porodicom i prijateljima svog partnera "od nule", navodi se u izveštaju.

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još