DERMATOLOZI OTKRIVAJU: Zašto posle preležanog kovida-19 opada kosa?

Skoro dve godine se borimo s pandemijom, ali još uvek postoji čitav niz nepoznanica, pogotovo kad se govori o dugoročnim posledicama preležane bolesti koje su takođe dobile svoj naziv - postkovid.

Među tim dugotrajnim posledicama veoma često se pominje gubitak kose, trepavica, ali i slab rast brade. Istraživanje na hospitalizovanim pacijentima pokazalo je da je to kod njih dosta učestala nuspojava, a neki se s time bore i mesecima nakon što su pušteni na kućno lečenje.

Na Institutu za trihologiju (grana dermatologije koja se bavi proučavanjem građe i bolesti kose) u Velikoj Britaniji čak 79 odsto pacijenata prijavilo je pojačan gubitak kose nakon preležanog kovida-19.

Stručnjaci smatraju da koronavirus ne utiče direktno na gubitak kose.

- Opadanje kose nakon infekcije kovidom-19 javlja se zbog preterano aktivne infekcije u telu. Upala, a ne sam virus prouzrokuje promene kod kose budući da se telesne hemikalije udružuju za borbu protiv infekcije, pa tako lagano može doći do preranog i preteranog opadanja kose - objašnjava dr Aleksis Jang, dermatolog u Medicinskom centru pri Univerzitetu Hakensak.

Takođe dodaje da je gubitak kose nakon bilo kog stresnog perioda uobičajen, bilo da se radi o veselom događaju kao što je rođenje deteta ili stresnom kao što je velika operacija...

Kada se javlja gubitak kose?

Kosa po pravilu počinje da opada dva do tri meseca nakon inicijalne zaraze koronavirusom ili 50 do 60 dana nakon dijagnoze.

Teško je reći koliko može da traje, budući da se razlikuje od osobe do osobe, ističu stručnjaci. Ali, primetili su da opadanje kose može da traje i do 18 meseci nakon preležane bolesti.

Dobra vest je i da kosa može u potpunosti ponovno da izraste, i to bez ikakvih pomagala i tretmana.

Šta preduzeti u takvoj situaciji?

Naravno, zdrava ishrana i pravilan unos vitamina mogu da budu važni za oporavak kose, ali na prvom mestu trebalo bi izbegavati stres, koliko god je to moguće.

Stručnjaci ističu da nema dokaza da bi popularni B vitamin pomogao bržem rastu kose, ali napominju da se pokazao kao koristan, a može se pronaći u mesu, ribi, orašastim plovodima i povrću kao što su batat i spanać.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još