STUDIJA OTKRIVA: Kako deca doživljavaju laganje?

Roditelji pričaju svojoj deci da uvek govore istinu, kao i da je iskrenost vredna vrlina. Deca rastu i razvijaju se u uverenju da je laganje loše i nauče kako da reaguju kada ih neko laže. Mogu da postanu uznemireni, ljuti i razočarani.

Međutim, postoji li razlika između izgovorene laži i jednostavnog izbegavanja istine ćutanjem? Ispostavilo se da postoji, a to znaju i deca, što može dati uvid u njihov moralni razvoj.

Prema "Medical Xpress", nova studija pokazala je da su deca tolerantnija kada su u pitanju laži zbog propusta, a to ih čini još sličnijima odraslima, za koje je već dokazano da se tako osećaju.

Ovu studiju sproveo je Univerzitet Kobe, a ukazuje na to da su deca sposobna da moralno prosuđuju laži propustom i da su popustljivija i lakše opraštaju osobi koja zadrži istinu za sebe u odnosu na onu koja svesno izgovara neistinu.

Istraživači navode da bi ova studija mogla da ima veće implikacije koje bi mogle dalje da proučavaju dečji osećaj morala i načine za njegovo poboljšanje i dodatnu izgradnju.

To je važno, jer je laganje društveno ponašanje u koje se u nekom trenutku upuštaju skoro svi. U istraživanju su bili uključeni odrasli, grupa dece uzrasta od osam do devet godina i grupe starije dece od 11 do 12 godina.

Razvoj dečjeg moralnog kompasa kao prioritet roditeljima

Kako bi sproveli studiju, istraživači su učesnicima dali četiri različita scenarija. U svakom od njih koji je predstavljen sve starosne grupe rekle su da je promišljena i izgovorena laž gora od laži propustom. Nije bilo razlike u starosnim grupama.

Važno je voditi računa o tome kako dete razvija svoj moralni kompas jer to može da pomogne roditeljima da razumeju dečji um i kako on funkcioniše, što dovodi do lakšeg pristupa deci i usmeravanja prema ispravnom, ali njihovom ličnom putu razvoja.

Izvor: N1/Index.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još