Dodeljen prvi halal sertifikat

NOVI PAZAR, 20. februar 2008. (FoNet) - Novoosnovana Agencija za sertificiranje halal proizvoda dodelila je prvi halal sertifikat firmi "Radan" iz Zmajeva kod Novog Sada.

Agenciju je nedavno osnovala Islamska zajednica u Srbiji, a njen portparol Sead Šaćirović izjavio je danas za FoNet da auditori Agencije proveravaju i postupak proizvodnje hrane kao i analiziraju sve supstance koje se koriste.

“Halal znači ono što je dozvoljeno, što je čisto. Dakle, nije stvar samo u tome da  proizvod nema svinjetinu, već i da je pripremanje maksimalno pedantno tokom celog procesa. Halal je u celom svetu sinonim za zdravu hranu”, rekao je Šaćirović.

On je firmi "Radan" poželeo sreću u radu i ekonomski uspeh kao i proboj na strana tržišta.

“Oni su nakon svih relevantnih provera, koje vrše naši auditori, dobili halal sertifikat. Naša je želja da ova kompanija bude podstrek svima koji se još nisu odlučili na ovaj korak. Mi ćemo svima pomoći da svoje proizvode plasiraju u arapske zemje i na tržište EU, gde je potražnja za halal proizvodima zaista velika”, izjavio je Šaćirović.

On ističe da su širom sveta, ne samo više od milijardu muslimana, nego i svi pobornici zdrave hrane zainteresovani da konzumiraju halal hranu.

“Svet na halal gleda kao na nešto zdravo i čisto i što svaki čovek, bilo musliman, kršćanin ili Jevrejin, može jesti, jer se naši standardi ne kose s principima drugih religija. Svet je sve to prepoznao i velika je potražnja za halal proizvodima”, zaključio je Šaćirović.

Pogledajte još