Bernardo Bertoluči otvorio 64. filmski festival u Kanu

KAN, 11. maja 2011. (Beta-AFP) - Italijanski sineasta Bernardo Bertoluči otvorio je u sredu uveče 64. filmski festival u Kanu, na tradicionalnoj ceremoniji posle koje će biti prikazan novi film Vudija Alena "Midnight in Paris".

"Malo sam čekao, dobiću moju Zlatnu palmu", rekao je 70-godišnji Bertoluči koji je u invalidskim kolicima došao na svečanost upriličenu u Palati festivala. Bertolučiju, dobitniku dva Oskara za film "Poslednji kineski car", dodeljena je počasna Zlatna plama za celokupnu karijeru. Sineasta je nagradu posvetio "svim Italijanima koji i dalje imaju snagu da se bore, kritikuju i negoduju".

Crvenim tepihom uoči ceremonije otvaranja prošetali su Vudi Alen, čiji će film "Midnight in Paris" biti prikazan van takmičarske selekcije, i nekoliko glumaca iz tog filma - Oven Vilson, Rejčel Mekadams, Ejdrijen Brodi i Majkl Šin. Robert de Niro, Emir Kusturica, Antonio Banderas, Melani Grifit, Salma Hajek i članovi žirija festivala takodje su prisustvovali svečanosti. Festival traje do 22. maja.

Pogledajte još