fbpx

Lars von Trir persona non grata u Kanu

KAN, 19. maja 2011. (Beta) - Organizatori kanskog festivala saopštili su u četvrtak da je danski režiser Lars von Trir zbog izjava o Hitleru postao "persona non grata" na toj manifestaciji i da ta odluka "odmah stupa na snagu", javile su svetske agencije.

To je potez bez presedana na festivalu koji je Von Triru 2000. dodelio Zlatnu palmu za "Ples u tami". "Administrativni savet oštro osudjuje njegove izjave i proglašava Larsa von Trira nepoželjnom osobom na festivalu u Kanu, i to na snagu stupa odmah", navodi se u saopštenju uprave festyivala. "Festival u Kanu nudi umetnicima iz celog sveta mesto da predstave svoje stvaralaštvo i da brane slobodi izražavanja i stvaranja", piše u saopštenju. Organizatori festivala "duboko žale što je Lars von Trir to mesto iskoristio da iznese neprihvatljive izjave koje se ne mogu tolerisati", dodaje se u tekstu. Von Trirov film "Melanćolia" ostaće na spisku kandidata za Zlatnu palmu.

Von Trir je u sredu na konferenciji za novinare uoči premijere njegovog filma "Melanholija" izjavio da "razume Hitlera". "Razumem čoveka", rekao je režiser o Hitleru. "On nije dobar momak. Malo saosećam sa njim", dodao je. Fon Trir je potom naglasio da njegove simpatije prema Hitleru ne znače da podržava Drugi svetski rat i napade na Jevreje. Fon Trir je rekao i da nema nikakvih problema sa Jevrejima, ali da mu se ne dopada Izrael. On je za jevrejsku državu rekao da ponekad može da bude "davež". U intervjuu posle konferencije za štampu, Von Trir je izjavio da se šalio kada je kazao da saoseća sa Hitlerom i da nije mislio da će njegove reči biti shvaćene ozbiljno. Von Trir je nekoliko sati kasnije uputio javno izvinjenje zbog svojih reči i istakao da nije antisemita, rasista ni nacista.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.