Skupština EFJ u Beogradu

BEOGRAD, 19. maj 2011. (FoNet) - U Beogradu će od 15. do 17. juna biti održana Skupština Evropske federacije novinara (EFJ) na kojoj će glavne teme biti socijalni dijalog sa poslodavcima i sloboda štampe, najavili su danas predsednici Udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS)

Predsednica UNS Ljiljana Smajlović je rekla da će u centru pažnje skupštine biti delovanje medija i multinacionalnih kompanija.

Njihovom dolasku, pre desetak godina, kako je istakla, novinari u Srbiji su se radovali, verujući da će s njima lakše da se odupru pritiscima tajkuna i vlasti.

Umesto toga, naglasila je Smajlović, na konferenciji za novinare, otkrilo se da su se te kompanije lakše prilagodile tržištu u Srbiji, nego što su na medijsko tržište donele evropske standarde.

Na skupštini EFJ, predstavnici udruženja i sindikata iz Srbije će se truditi da razgovaraju o solidarnosti bogatijih i socijalno zaštićenijih kolega iz zemalja iz EU sa novinarima u Srbiji, rekla je Smajlović.

Predsednik NUNS Vukašin Obradović smatra da će Skupština EFJ biti prilika da novinari iz Srbije kažu sa kojim problemima se domaći mediji suočavaju.

Prema njegovim rečima, tom prilikom videće se i gde je zemlja na mapi medijskih sloboda u Evropi i šta u borbi za osnovna prava može da se koristi od evropskih iskustava.

"Ovo će biti dobra prilika da javno iznesemo sve one dileme koje se u poslednje vreme javljaju kad je u pitanju sloboda izražavanja i tako učinimo dodatni pritisak i na vlast i državu, kako bi realizovali osnovne zahteve", objasnio je Obradović.

Prema mišljenju perdsednice Sindikata novinara Srbije Dragane Čabarkape, veliki problem je što u Srbiji jedino u medijima ne postoji socijalni dijalog.

Čabarkapa smatra da poslodavci to "ne dozvoljavaju ili na svaki način pokušavaju da onemoguće osnivanje sindikata".

Na konferenciji za štampu dva novinarska udruženja najavljeno je da će se Skupštini EFJ, na kojoj se očekuje stotinak učesnika iz svih nacionalnih organizacija, obratiti predsednik Srbije Boris Tadić.

Pogledajte još