fbpx

Strategija Srbije potpuno neuspešna

HAG, 19. maja 2011. (Beta) - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je u redovnom izveštaju Savetu bezbednosti UN da je strategija Srbije za hapšenje dvojice optuženih begunaca - Ratka Mladića i Gorana Hadžića - do sada "potpuno neuspešna".

U izveštaju, u koji je Beta imala uvid, Bramerc podvlači da "odgovornost za lociranje i hapšenje begunaca leži na Srbiji" i ocenjuje da "do sada, napori Srbije u tom cilju nisu bili dovoljni".

"Sadašnja strategija Srbije za hapšenje begunaca je do sada potpuno neuspešna. Srbija mora kritički razmotriti sve korake koje je do sada preduzela, ponovo sagledati svoju strategiju i radne metode i smesta se pozabaviti svim operativnim manjkavostima", piše u izveštaju, koji je Bramerc prekjuče poslao u Njujork.

Izvori Bete u Hagu, Bramercov izveštaj Savetu bezbednosti smatraju "najkritičnijim do sada" prema vlastima u Beogradu. "Srbija mora hitno da deluje kako bi obezbedila da begunci budu privedeni na sudjenje bez daljeg odlaganja", podvukao je Bramerc u izveštaju.

Glavni tužilac je naglasio da je "hitno potreban novi i značajno stroži pristup kojim bi se proširio okvir istrage i efikasno upotrebili svi raspoloživi resursi i sredstva".

"Tužilaštvo još jednom poziva vlasti Srbije da pojačaju napore za hapšenje begunaca. Bez značajnog poboljšanja nivoa saradnje, begunci neće biti uhapšeni. Vlada Srbije, svoju izraženu spremnost da uhapsi begunce mora pretvoriti u konkretnu akciju i vidljive rezultate", podvukao je Bramerc.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.