Rasprava o zaštiti korisnika finansijskih usluga

BEOGRAD, 23. maja 2011. (Beta) - Skupština Srbije nastaviće u ponedeljak sednicu raspravom o amandmanima na Predlog zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga koji predvidja da banke više neće moći jednostrano da menjaju kamate na odobrene kredite, dok će kamatna stopa morati da bude odredjena jasno i precizno.

Predloženi zakon obuhvata zaštitu korisnika bankarskih usluga, finansijskog lizinga i korisnika usluga u finansijskoj pogodbi odloženog plaćanja kupljene robe.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić ranije je rekao da se tim zakonom obezbedjuje ravnopravan odnos banaka i korisnika kredita, kao i pravo korisnika finansijskih ugovora na informisanje, kako bi, naveo je, bili zaštićeni od bilo koje vrste diskriminacije u odnosu sa poslovnim bankama.

Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, prema njegovim rečima, neće važati retroaktivno, a uskladjivanje će važiti samo za deo ugovora koji se izvršava posle početka primene zakona, naročito u delu koji se odnosi na kamatne stope.

Pogledajte još