Fiksna bez vajmaksa

Javno preduzeće PTT Srbije danas je predložilo da licenca za uvođenje vajmaks tehnologije operaterima ne omogući automatski uvođenje fiksne telefonije. Predstavnici Ministarstva telekomunikacija su na javnoj raspravi o Nacrtu pravilnika za uvođenje vajmaksa ocenili da bi usvajanje tog predloga usporilo liberalizaciju tržišta fiksne telefonije. Vajmaks tehnologija omogućava širokopojasni brzi pristup Internetu i pružanje usluga fiksne telefonije. 

Opseg radio-frekvencija koje koristi širi je od standardnog bežičnog opsega, zbog čega se smatra pogodnim za razuđeno naseljene sredine i područja gde nisu razvijene fiksna i kablovska infrastruktura. Državni sekretar Milenko Cvetinović rekao je da je tržište fiksnih telefonskih usluga zakonski liberalizovano, da liberalizacija nije sprovedena u praksi i da je uvođenje vajmaksa prvi korak u tom pravcu. Odgovarajući na primedbu predstavnika SBB-a da se vajmaksu daje prednost u odnosu na kablovsku mrežu, Cvetinović je rekao da očekuje da će kablovski operateri moći da uđu na tržište fiksne telefonije u isto vreme kad i vajmaks operateri. 

Pravilnikom je predviđeno da se u 28 teritorijalnih jedinica izdaju po tri licence, dok se u regionu Beograda izdaje samo jedna, jer se deo radio-opsega predviđenog za vajmaks već koristi. Na pitanje da li će za licence u istim regionima moći da konkurišu i PTT i Telekom, predstavnici ministarstva dali su negativan odgovor, uz obrazloženje da bi dozvolom da isti vlasnik dobije dve licence bio omogućen monopol. Nacrt pravilnika objavljen je 29. januara. U ministarstvu kažu da se usvajanje pravilnika može očekivati za oko mesec dana.

("Pregled")

Pogledajte još