Los Anđeles dom Bukovskog proglasio kulturnim spomenikom

LOS ANĐELES, 26. februara 2008. (Beta-Rojters) - Kuća u kojoj je američki pesnik i pisac Čarls Bukovski (Charles Bukowski) napisao svoju prvu knjigu, gradske vlasti Los Anđelesa danas su proglasile kulturnim spomenikom i time je sačuvale od investitora koji žele da sagrade novi stambeno-poslovni kompleks.

Gradsko veće Los Anđelesa je, na preporuku kosmisije za kulturno nasleđe, bez rasprave donelo odluku o očuvanju skoro urušene kuće od gipsanog maltera u kojoj je Bukovski živeo od 1963. do 1972. godine.

Bukovski, poznat po teškom opijanju o kojem je pisao u svojim uglavnom autobiografskim delima, u toj kući je napisao svoj prvi roman "Post Office".

Iako je bungalov u kojem je živeo u lošem stanju, gradske vlasti su odlučile da je vredan očuvanja.

"Holivud je slavan ne zato što je svako svetac ili časna sestra", rekao je član gradskog veća Erik Garseti (Eric Garcetti) i dodao: "Uvek je privlačio složene i važne ljude i Čarsl Bukovski se svakako uklapa u taj model".

Pored bivšeg doma Bukovskog, taj stambeni kompleks uključuje i nekoliko stanova izgrađenih između 1922. i 1926. godine u španskom kolonijalnom stilu.

Sa novostečenim štatusom istorijskog obeležja, te kuće iako u privatnom vlasništvu, ne mogu biti srušene niti značajno promenjene, a eventualno mogu biti uključene u turističke ture po Holivudu.

Bukovski je preminuo 1994. godine u 73. godini.

Pogledajte još