Kako do zdrave i lepe kose

Jaki sunčevi zraci i topao vazduh iz fena su glavni uzročnici suve i oštećene kose. Da biste sprečili isušivanje kose, šampon dobro utrljte samo u koren, a preostalu penu rasporedite na krajeve kose i dobro isperite. Nakon pranja, obavezno nanesite odgovarajući balzam, a ne zaboravljate i da makar jednom nedeljno na kosu nanesete hranjivu masku koja ce joj vratiti živost i sjaj.

Nakon pranja, kosu tretirajte veoma pažljivo, bez grubog trljanja peškirom. Umotajte je u frotir i ostavite da peškir upije svu vodu kako biste je manje sušili fenom. I ne samo zbog toga, već, dok je mokra, dlaka je veoma osetljiva, pa se lako lomi i oštećuje, a i grubo trljanje je čini naelektrisanom. Iskoristite sunčane i tople dane, pa što češće možete ostavite kosu da se sama osuši.

Da li vam je kosa duga?

Da vam ne bi smetala tokom spavanja, pre odlaska u krevet je lagano vežite u rep. Na ovaj način ćete sprečiti njeno lomljenje i kidanje usled nekontrolisanih pokreta glavom tokom spavanja, ali i njeno čupanje usled prirodnog položaja koji imamo tokom noći, a koji praktično znači da svom težinom glave, ramena i gornjeg dela leđa vršimo pritisak na kosu, pa se njene vlasi, tako "zaglavljene", prilikom našeg pomeranja samo istežu i krzaju.

Kao i za kožu, tako i za kosu važi da je veoma važna hidratacija. Jedna od najvećih tajni zdrave i lepe kose jeste dovoljna i redovna hidratacija njenih vlasi. Zato je veoma važno da koristite serume i ostale proizvode koji će kosi obezbediti neophodnu vlaznost.

Redovnim četkanjem kose, po mogučstvu četkama od prirodne dlake, obezbedićete blagotvornu masažu vlasišta koja će doprineti poboljšanoj cirkulaciji i boljoj prokrvljenosti temena, a samim tim i korena kose. Zahvaljujući tome, vaša kosa će rasti brže i bez problema. Važno je samo da kosu nikako ne češljate dok je mokra jer se tada najviše lomi.

Takođe, redovno skraćivanje krajeva je veoma važno jer odstranjivanjem ispucalih i isušenih krajeva, omogućavamo kosi da diše i da bolje raste. Preporuka je da kosu redovno skraćujete bar jednom u dva meseca.

S.Z.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.