Ponovo vize ako azilanata bude više za 50 odsto

BRISEL, 25. maja 2011. (Beta) - Evropska unija će ponovo privremeno uvesti vize za neku zemlju Zapadnog Balkana ako u razdoblju od šest meseci za 50 odsto poraste priliv "lažnih azilanata" ili ilegalnih imigranata iz te zemlje u "šengenski prostor" EU, navodi se u predlogu koji je u utorak usvojila Evropska komisija.

Gradjanima neke od zapadnobalkanskih zemalja vize bi ponovo mogle da budu privremeno uvedene i ako bi za pola godine u toj državi za 50 odsto porastao broj odbačenih zahteva za vraćanje njenih državljana koji nelegalno borave u "šengenskom prostoru" EU, stoji u dokumentu EK, u koji je imala uvida agencija Beta.

Stavljanje van snage režima bez viza za neku zemlju trajalo bi šest meseci, a u slučaju da ne bude poboljšanja "vanredne situacije koja traži hitan odgovor za rešavanje teškoća u nekoj članici EU", ta mera bi se mogla produžiti za još devet meseci.

Taj mehanizam, koji u junu treba da usvoji Savet ministara EU, biće primenjivan, pored Zapadnog Balkan, i za sve druge zemlje čiji državljani bez viza mogu putovati u Evropsku uniju.

Pogledajte još