Učestvuje više od 800 izlagača

Na Sajmu će, osim tekuće turističke ponude, biti predstavljene i domaće destinacije interesantne potencijalnim investitorima.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić će u četvrtak, 28. februara, u 11.00 na Beogradskom sajmu otvoriti 30. međunarodni sajam turizma. 

Kako je najavljeno na konferenciji za novinare, kao počasni gosti svečanom otvaranju sajma prisustvovaće i Taleb Rifai, zamenik direktora Svetske turističke organizacije i Artur Oberašer, predsednik Evropske turističke komisije. Prema rečima Gorana Petkovića, državnog sekretara u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, koji je i predsednik Organizacionog odbora 30. sajma turizma, na ovoj manifestaciji predstaviće se preko 800 domaćih i inostranih izlagača − turističkih organizacija, turističkih agencija, hotela, banaka, osiguravajućih društava, sistema za rezervaciju hotela i drugih učesnika. 

- Ako se zna da je 2003. godine bilo oko 210 učesnika, sasvim je jasno koliko je Sajam turizma narastao i koliki je njegov značaj u regionu - istakao je Petković, dodajući da je prošle godine ovaj sajam imao 40.000 posetilaca, ali da se ove godine očekuje još više. Sajam će, osim tekuće turističke ponude, predstaviti i domaće destinacije interesantne potencijalnim investitorima, naglasio je Petković. Turističke agencije će na Sajmu davati popuste od pet do 10 odsto na svoje letnje aranžmane. 

Najavljujući učešće na sajmu Turističke organizacije Srbije, Gordana Plamenac, direktorka ove organizacije, rekla je da je turizam Srbije lane zaradio 531 milion dolara, uz suficit od 44 miliona dolara. Prema njenim rečima, Turistička organizacija Srbije će na ovogodišnjem Sajmu turizma imati dva štanda u Hali 14 Beogradskog sajma. Na jednom će biti predstavljeni kulturni turizam, aktivni odmor, suveniri i stari zanati, kao i ponuda vezana za Dunav, a na drugom sela Srbije, odnosno 12 udruženja seoskih domaćinstava koja se bave turizmom. 

Posebna pažnja na ovom, jubilarnom sajmu biće posvećena srpskim velikim gradovima, kao što su Beograd i Novi Sad. Turistička organizacija Beograda će, prema rečima direktorke Olivere Lazović, predstaviti brojne manifestacije koje se ove godine održavaju u našem glavnom gradu, među kojima su i sajam Siti brejk i Pesma Evrovizije, dok će Univerzijada 2009. imati poseban štand. 

Novi Sad će se predstaviti u okviru Turističke organizacije Vojvodine, zajedno sa bogatom turističkom ponudom tog dela Srbije. Turistička ponuda Crne Gore i ove godine biće predstavljena u Hali 3, dok će izostati ranije najavljeno gostovanje Turističke zajednice Istarske županije. Ipak, predstaviće se brojne druge regije i države, kao što su Dalmacija, Austrija, Grčka, Turska, Republika Srpska, Egipat, Tunis, pa čak i Brazil, Indija i Tajland. Svetska i domaća ponuda opreme za restorane i hotele biće izložena u Hali 2, na prostoru od 1.200 kvadratnih metara. Prvi put ove godine biće organizovano i takmičenje kuvara jugoistočne Evrope. Renomirani kulinarski majstori iz sedam zemalja takmičiće se u kategorijama nacionalne i internacionalne kuhinje. Radno vreme sajma biće od 10 do 18 časova, a cena ulaznice iznosi 300 dinara.

("Pregled")

Pogledajte još