ČETIRI NAMIRNICE SU OBAVEZNE: Šta treba da se nađe na uskršnjoj trpezi?

Ove godine svi koji poštuju julijanski kalendar, Uskrs, jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika, slave danas, 24. aprila.

Za ovaj praznik koji slavi uskrsnuće, tj. ponovno rođenje Isusa Hrista vezuju se lepi običaji, između ostalih oni koji se tiču uskršnje trpeze. Na njoj bi trebalo da se nađe nekoliko stvari, evo i kojih:

Farbana jaja

Ovaj običaj ne može da se veže za hrišćanstvo, postojao je i ranije, kod antičkih naroda, kao i u jevrejskoj tradiciji. Jaja predstavljaju simbol novog života. Farbaju se na Veliki petak, mada u nekim krajevima i ranije, na Veliki četvrtak. Prvo jaje koje se ofarba treba da bude crveno i veruje se da će ono čuvati dom i njegove ukućane od svih nedaća. Jaje čuvarkuća čuva se do sledećeg Uskrsa.

Na dan Uskrsa, odmah izjutra, ukućani se tucaju jajima a i svako ko dođe u goste, prvo se ponudi jajetom. U nekim tradicijima, farbana jaja su bila simbol pomirenja, ali i način da se njegovim darovanjem pokaže naklonost.

Hleb i kvasac

Hleb simboliše hranu za dušu, tj. Isusa Hrista jer je gladnima rekao "Ja sam hleb života". Putem Hrista, tj. vere hranimo svoju dušu plemenitošću, dobrotom i nadom. Kvasac je sastavni deo hleba, a predstavlja simbol nebeskog carstva "jer od malog grumena kvasca, sve testo uskisne".

Med

Važno je imati med na stolu jer on simbolizuje apostole. Kao što pčele idu s cveta na cvet, tako su i aspostoli išli od čoveka do čoveka i propovedali veru.

Izvor: Sensa.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još