IDEALNE ZA DRUGO STANJE: Koje namirnice trudnice treba da konzumiraju za pravilno razvijanje fetusa?

Ishrana tokom trudnoće igra veliku ulogu jer doprinosi zdravom razvoju fetusa. Proverite koje se namirnice preporučuju tokom drugog stanja.

Mahunarke

Pasulj, sočivo, leblebije, soja... Mahunarke su sjajan izvor vlakana, belančevina, gvožđa, folata i kalcijuma - sve navedeno veoma je važno za dobrobit i zdrav razvoj fetusa. Zbog visokog sadržaja vlakana, mahunarke takođe mogu pomoći u ublažavanju probavnih problema koji nastaju kao posledica trudnoće.

Slatki krompir

Ne samo da je batat veoma svestran, on je takođe bogat beta-karotenom koji naše telo pretvara u vitamin A. To je jedan od najvažnijih elemenata za razvoj ploda.

Losos

Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama, koje imaju brojne pozitivne učinke na zdravlje. Između ostalog, doprinose i razvoju detetovog mozga. Međutim, ne preporučuje se losos koji nije termički obrađen.

Brokoli i zeleno lisnato povrće

Zeleno povrće prava je riznica zdravlja. Između ostalog, sadrži: vlakna, vitamine C, K i A, kalcijum, gvožđe, folat i kalijum. Dakle, redovnom upotrebom zelenog povrća možete se pobrinuti za mnoge hranljive materije koje su potrebne i vama i vašoj bebi.

Avokado

Još jedna veoma zahvalna namirnica koja je korisna za zdravlje, takođe za trudnice i fetus. Bogat je vlaknima, vitaminima K, E i C, te kalijumom. Osim toga, ovo voće je bogato folatima koji su jedan od ključnih elemenata za zdrav razvoj, posebno u prva tri meseca.

Osim pravilne ishrane, ne zaboravite da unosite dovoljno vode. Međutim, ako imate bilo kakvih dilema, obratite se svom lekaru koji će moći da vam da najbolji savet.

Izvor: Citymagazine.danas.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još