Federer: Jedva čekam da se revanširam Novaku

Ali ne kaže naš narod džabe – na muci se poznaju junaci. A Đoković je ove godine itekako dokazao da je na mukama najveći junak, da sve kraljeve tenisa svoje generacije ruši redom.

Prva prepreka je Federer. Švajcarac je na svojoj koži tri puta u ovoj godini osetio novi kvalitet srpskog šampiona – na tri uzastopna turnira, u Melburnu, Dubaiju i Indijan Velsu, nije uzeo ni set.

Vlasnik 16 gren slem titula i po tome najbolji teniser sveta svih vremena, svestan je šta sve Nole može da postigne u pariskoj završnici – od broja 1 i titule do rušenja Mekinroovog rekorda i približavanju Vilasovom.

– Uveren sam da je za njega u našem meču najvažniji broj 1. Serije pobeda su sada u drugom planu – ističe Federer.- I ja sam bio u sličnoj situaciji u polufinalu Australijskog opena 2004. protiv Huana Karlosa Ferera.

Federer ne krije koliko mu je stalo da se revanšira.

– Ne igram ovde da zaustavim Novaka, nego da se borim za titulu, ali jedva čekam naš meč. Uvek smo dobro igrali jedan protiv drugoga. Zimus je u Australiji bilo fantastično, u Indijan Velsu veoma kvalitetno, jedino je Dubai bio razočarenje – nabrojao je Švajcarac ovogodišnje poraze od Srbina.

Trenutni odnos dvojice rivala je 13:9 u pobedama za Federera. Od toga tri partije su odigrane na šljaci, Nole je dobio jednu, poslednju u Rimu 2009.

– Mnogo više smo igrali na bržim podlogama, u poslednjih pola godine šest-sedam puta – ističe.- Ovde će biti drugačije, pogotovo ako bude vetrovito, jer se onda sve menja. Ili ako bude vlažno. Ali kad se sve sabere, nas dvojica smo uvek igrali agresivno jedan protiv drugoga.

Nole ima četiri slobodna dana zbog predaje Italijana Fonjinija, a Federer dva.

– Iskoristiću ovo vreme da pogledam naše ranije mečeve na šljaci – ističe Švajcarac.- Ne treba mnogo toga da se menja u načinu igre, ali ipak je ovo druga podloga, neke izmene su obavezne.

Federer je i sam ispisao brojne stranice teniske istorije, zato mu je lako da shvati u kakvoj je Đoković situaciji.

– On uspeva da zadrži dobar nivo igre. Ponekad su rani mečevi na turnirima opasniji od završnice jer kada igrate sa boljim teniserima, znate šta da očekujete. Ako ste sa nekim igrali 25 puta, lakše je nego ako je prvi put. Novak je ove godine strašno mnogo uradio, ima najbolji start sezone posle toliko vremena.

Švajcarac ima dve sjajne serije pobeda – 41 i 35 – ali obe su sada iza Novakove od 43 računajući i finale Dejvis kupa u decembru.

– Sada je glavno pitanje, koliko još može da izdrži. Nije mu lako da ga svaki dan to pitaju.

Za Novaka dobro što ne galami

Federer ističe da je za srpskog asa dobro što je ostao skroman.

– Strašno mnogo je postigao, ali ne diže galamu zbog toga. Siguran sam da mu nije lako, ali zaista je veliku stvar uradio. Najbolje je uopšte ne pričati o tome, nego samo izlaziti na teren i pobeđivati stalno.

Bez velikog finala 17 meseci

Za Federera je duel sa Đokovićem prilika da se vrati u borbu za najveće trofeje.

– Srećan sam što sam u polufinalu, ne sećam se da sam ikada ovde stigao dotle bez izgubljenog seta – zadovoljno je pričao Federer posle trijumfa nad Monfisom.

Čak 17 meseci je prošlo od njegovog poslednjeg gren slem finala, kada je u Australiji osvojio poslednju titulu.

Izvor: www.zurnal.rs

Pogledajte još