"A-tek" kaparisao RTB Bor

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Srbije Mlađan Dinkić potvrdio je da je austrijska kompanija "A-tek" na vreme uplatila 150 miliona dolara, što predstavlja deo ugovorene cene za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor. Dinkić je precizirao i da je potvrda o uplati novca stigla u ovo ministarstvo i da nije iznenađen zbog toga, jer bi u suprotnom Austrijanci izgubili 10 miliona dolara.
 
- To je veoma visoka garancija za neizvršenje potpisanog ugovora, a sada je već potpuno izvesno da će do 4. aprila uplatiti i ostatak novca za kupovinu kombinata bakra – rekao je on. Prema rečima ministra Dinkića, sada je sigurno da će tender biti uspešan, jer su uplaćena sredstva isuviše visoka da bi se odustajalo. Ugovor o prodaji imovine RTB Bor potpisan je 7. februara. "A-tek" je na tenderu ponudio cenu od 466 miliona dolara i ima obavezu da investira 230 miliona dolara u modernizaciju proizvodnje. 

- Ovo je najbolji dokaz da je RTB za nas strateška investicija od najveće važnosti − kaže Mirko Kovač, predsednik "A-teka". - Do kraja ugovorenog roka, koji ističe 4. aprila, biće uplaćena cela suma. Do kraja tog termina, vašoj Agenciji za privatizaciju dostavićemo i bankarsku garanciju za dobro izvršenje posla u iznosu od 60 miliona dolara. 

Predsednik "A-teka" je rekao da je njegova kompanija prošle godine ostvarila prihod od 2,364 milijarde evra, dok ove godine očekuju da prihod premaši tri milijarde. Uplatom 150 miliona dolara do 29. februara austrijski konzorcijum grupacije "A-tek" dobio je prolongiranje roka za uplatu celokupne kupoprodajne cene za RTB do 4. aprila. Do tada će, naime, Bečlije morati da uplate još 364 miliona dolara, jer je u ukupnu cenu za kombinat bakra uračunata i cena njegove obrtne imovine, u iznosu od 48 miliona dolara.

("Pregled")

Pogledajte još