UVRSTITE GA U SVOJU ISHRANU: Bakalar smanjuje holesterol i rizik od srčanih bolesti

Riba bakalar potiče sa severnog Atlantika i obiluje brojnim hranljivim materijama. Može da teži i do 200 kilograma i živi do 20 godina! Naime, ova namirnica ima veoma mnogo vitamina, minerala i zdravih masti.

Najviše sadrži vitamin B12, koji je veoma bitan za održavanje dobre krvne slike i sprečavanje anemije, a ima i brojne benefite za nervni sistem.

Takođe, bakalar je izvor proteina sa niskim sadržajem masti, što ga čini odličnim izborom za ljude koji imaju problema sa srcem, krvnim sudovima i holesterolom.

Osim toga, sadrži značajnu količinu joda, koji je važan mineral za regulisanje hormona štitne žlezde. Konzumiranje dovoljno joda može pomoći u sprečavanju hipotireoze.

Dakle, fenomenalan je izvor vitamina B12, niacina, fosfora, selena, omega-3 masnih kiselina, joda.

Bakalar ima brojna blagotvorna dejstva po organizam čoveka.

Smanjuje holesterol

Bakalar, kao i mnoge vrste ribe, bogat je omega-3 masnim kiselinama. Kako naše telo uglavnom ne proizvodi dovljno ovih masnih kiselina, mora da ih nadomesti kroz namirnice. Dobijanje dovoljno omega-3 masnih kiselina može pomoći u smanjenju triglicerida, vrste nezdravog holesterola.

Studije su pokazale da konzumiranje omega-3 masnih kiselina može smanjiti krvni pritisak, kao i rizik od srčanih bolesti. Pored toga, redovni unos omega-3 masnih kiselina je bolji za kontrolu krvnog pritiska nego smanjenje unosa soli.

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Pokazalo se da jedenje puno ribe smanjuje smrtnost od koronarne bolesti srca do 30 procenata. Konzumiranje ribe poput bakalara najmanje jednom nedeljno, smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. I to zbog omega-3 masnih kiselina.

Studija, koju su sproveli stručnjaci sa Harvarda, navodi da unos ribe doprinosi poboljšanju električnih svojstava srčanih ćelija i takođe štiti od abnormalnih srčanih ritmova.

Može smanjiti rizik od raka

Naime, namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama mogu pomoći u smanjenju rizika od raka debelog creva, a bakalar je bogat ovim važnim hranljivim materijama. Svakodnevna konzumacija ribljeg ulja može pomoći u usporavanju širenja raka debelog creva u ranim stadijumima bolesti, ali se preporučuje konsultacija sa lekarom pre uzimanja dijetetskih suplemenata.

Poboljšava funkciju mozga

U studiji objavljenoj u časopisu Neuron, istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji objavili su da ishrana bogata DHA masnim kiselinama smanjuje uticaj gena koji je povezan sa razvojem Alchajmerove bolesti. Takođe, normalni nivoi folata i vitamina B12 u krvi su povezani sa smanjenim nivoima demencije ili drugim kognitivnim oštećenjem. Sve ove prednosti se nalaze u bakalara.

Ako tražite hranu koja će vam održati mozak u formi, izaberite bakalar. Konzumiranje ribe dva do tri puta dnevno tokom nedelju dana bi obezbedilo 380 miligrama EPA i DHA dnevno (omega-3 masne kiseline).

Zbog prekomernog izlova, sada je zaštićen propisima o ribolovu koji imaju za cilj da povećaju njegovu populaciju, dok je i dalje dozvoljeno da ga upecate.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još