ZA I PROTIV: Prednosti i nedostaci šampona za suvo pranje kose

Šampon za suvo pranje kose postao je veoma popularan zbog svoje praktičnosti. Kako se upotreba ovog šampona proširila, žene su se veoma zabrinule oko njegove bezbednosti.

Ispostavilo se da su neke od sumnje osnovane. Koliko god da je zgodno malo poprskati kosu i dobiti svež izgled, previše ovog šampona može dovesti do lomljenja kose, začepljenja folikula dlake, pojave peruti, a nekad, u najekstremnijim slučajevima i do gubitka kose na određenim mestima.

Da li je šampon za suvo pranje kose loš za vaše vlasište?

Kratak odgovor je da je povremeno korišćenje ovog šampona bezbedno za većinu ljudi. Ali ako ga koristite prečesto ili tokom dužeg perioda, može oštetiti kosu i izazvati probleme sa vlasištem. Aerosolni proizvodi za negu kose često sadrže alkohole, koji mogu da isuše kosu. Kada je vaša kosa suva, pojedinačna vlakna mogu da pucaju i da se zakače jedno za drugo kada kosu češljate ili stilizujete, što dovodi do lomljenja. Prečesta upotreba ove vrste šampona ili ostavljanje u kosi na duži period bez ispiranja, može dovesti do nakupljanja proizvoda na koži glave. Nagomilavanje proizvoda za stilizovanje može izazvati svrab vlasišta. Moguće je da nakupljanje može dovesti i do folikulitisa. Ovo je bakterijska ili gljivična infekcija u folikulu dlake.

Ukoliko ga koristite, savetuje se da ga nanosite samo jednom između dva pranja kose, kako ne bi nagomilavali ovaj proizvod na vašem vlasištu. To takođe može izazvati i perut, jer ako dugo ostavite šampon za suvo pranje na skalpu, ostavljate i ulja koja su se upila. Ulja se takođe hrane sojom gljivice poznatom kao Malassezia, koja može izazvati crvenilo, ljuskavo stanje vlasišta koje se naziva seboroični dermatitis.

Šampon za suvo pranje kose ne čisti kosu

Ova vrsta šampona zapravo uopšte nije šampon. Prskani ili poškropljeni skrob i alkoholni proizvod apsorbuju ulje u vašoj kosi, čineći je manje prljavom na izgled. Ne uklanja ulje i prljavštinu kao što će to učiniti pravi šampon i voda.

Može li suvi šampon izazvati gubitak kose ili usporavanje rasta?

Studije pokazuju da loše zdravlje kože glave može uzrokovati gubitak kose. Kada kosa izađe iz folikula koji je oštećen bakterijskom ili gljivičnom infekcijom, vlakno kose nije čvrsto usidreno unutar folikula. Nova kosa - veća verovatnoća da će opasti.

Prednosti šampona za suvo pranje kose

S obzirom na listu potencijalnih nedostataka, zašto je ovaj šampon toliko popularan? Kratak odgovor je da ne morate često da perete kosu i da je to brzo rešenje za naizgled čist izgled kada napuštate kuću. Tako da, može se reći da ovaj proizvod štedi dosta vremena u današnjem aktivnom životu, što je ujedno i razlog zašto je postao toliko popularan.

Napravite sami svoj primerak ovog proizvoda

Ako ste zabrinuti zbog hemijskih sastojaka na etiketi vašeg šampona za suvo pranje kose, možete se odlučiti za organski proizvod. Da napravite sopstveni "suvi" šampon, uzmite 1/4 šolje kukuruznog ili pirinčanog skroba i dodajte malo cimeta ili kakao praha, u zavisnosti od boje vaše kose. Možete dodati i nekoliko kapi eteričnih ulja za prirodni miris.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još