11. Sarajevo Business Forum - Islamske finansije imaju nezamenjivu ulogu u postizanju ciljeva održivog razvoja

Na kraju drugog dana 11. Sarajevo Business Foruma razgovaralo se o ulozi islamskih finansija u postizanju ciljeva održivog razvoja. Ovaj panel otvorila je Fatma Çinar, voditeljka Islamic Finance Portfolia u UNDP Istanbulskog međunarodnog centra za razvoj privatnog sektora (IICPSD).

„Najvažnije je pronaći odgovor na pitanje kako da iskoristimo islamske finansije za smanjenje  siromaštva i socijalne nejednakosti u društvu uz ograničene kapacitete vlade. Islamska ekonomija i finansije igraju važnu ulogu u kreiranju sinergije između privatnog i islamskog sektora i razvoja“, kazala je Çinar. 

Sahba Sobhani, direktor UNDP IICPSD, Turska izjavio je kako su klimatske promene danas, aktuelna tema i za sada znamo da će najmanje 23 biliona dolara biti uloženo u obnovljive izvore energije.

Sa islamske strane imamo potencijal i u drugim oblastima sa naglaskom na deljenje rizika i partnerstva. Radujem se saradnji sa uredom UNDP-a u cilju postizanja svih zadatih ciljeva održivog razvoja.”, rekao je Sobhani. 

Prisutnim se obratio i Dr. Mohammed R. Kroessin, šef za program mikrofinansiranja nevladine organizacije Islamic Relief iz Ujedinjenog Kraljevstva, te je istakao važnost doprinosa fondacije Islamic Relief za humanitarne i ekonomske projekte širom sveta.

„Trenutno se suočavamo sa najvećim izazovom čovečanstva a sve to kao posledica globalizacije i tehnološkog napretka. To je važna misija za vlade, društvo i privatni sektor. Islamic Relief gradi mostove širom sveta što pomaže da razumemo savremene probleme kako bi ovaj svet napravili boljim mestom za život. Islamic Relief donirao je 50 miliona evra zekata u vidu pomoći siromašnom stanovništvu“, rekao je Kroessin.

Ismail Vural, generalni sekretar Unije turskih participacijskih banaka (TKBB) istakao je kako je njihova misija doprineti razvoju ekonomije na način kreiranja balansa između proizvodnje i potrošnje, a gde strategija rasta igra esencijalnu ulogu.

Amel Kovačević, generalni direktor United Bank of Albania, osvrnuo se na prednosti digitalne transformacije proteklih godina. Takođe je spomenuo kako se trebamo više otvoriti prema svetu i razumeti lokaciju naših resursa na ispravan način kako bismo izbegli štetu za naše buduće generacije.

Generalni sekretar privredne komore iz Jordana, Tamim Nayef Qasrawi, rekao je nešto više o ulozi realnog sektora u održivom razvoju.

„U Jordanu je industrijski sektor jedan od najvažnijih. Doprinosimo sa 25% GDP-a i izvozimo 9,5 milijardi dolara godišnje. Jordansku privrednu komoru čini 14.000 organizacija. Veza između Jordana i BiH je nova te bismo voleli otvoriti puteve za veću trgovinsku razmenu“, rekao je Qasrawi. 

Dr. Admir Mešković, projekt menadžer Bosna Bank International, govorio je o društvenom uticaju BBI banke u Bosni i Hercegovini kroz Sarajevo Business Forum, kao jednoj od najvećih investicionih konferencija u Evropi.

„Osim Sarajevo Business Foruma, BBI banka je inicirala i mnoge druge društveno odgovorne projekte sa značajnim impaktom na razvoj privrede i društva u celini. Istovremeno, BBI koristi priliku da u svoje poslovanje inkorporira najbolje svetske prakse kada su u pitanju ESG standardi za poslovanje finansijskih institucija, kako bismo što bolje podržali ostvarivanje ciljeva održivog razvoja“, rekao je Mešković.

Nakon ovog panela, predstavljena je i nova edukacijska platforma za islamske finansije i održivi razvoj razvijena od strane UNDP IICPSD i Islamske razvojne banke.

Foto: SBF

Pogledajte još