Na marginama 11. Sarajevo Business Foruma - BBI banka i Unija participacijskih banka Turske potpisale memorandum o razvoju islamskog bankarstva

Unija participacijskih banaka Turske (TKBB) potpisala je Memorandum o razumevanju s Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo za razvoj participacijskog (islamskog) bankarstva. Memorandumom je dogovorena saradnja na jačanju privrednih odnosa dve zemlje kao i razmena informacija i zajednička organizacija događaja od važnosti za unapređenje i razvoj islamskog bankarstva.

Bosna Bank International (BBI) i Unija participacijskih banka Turske (TKBB) potpisale su u Sarajevu Memorandum o razumevanju koji ima za cilj razvoj participativnog (islamskog) bankarstva. Memorandum je potpisan u prostorijama BBI banke u BiH u okviru 11. Sarajevo Business Foruma (SBF), održanog 11. i 12. maja. Ovim sporazumom dogovorena je saradnja u oblasti promocije participacijskog (islamskog) bankarstva dve institucije na svetskim finansijskim tržištima, te organizacija događaja i različitih aktivnosti u obe zemlje.

Memorandum o razumevanju potpisali su v.d. generalni sekretar TKBB-a İsmail Vural i predsednik Uprave BBI banke Alek Bakalović.

Predsednik Uprave BBI banke Alek Bakalović istakao je da je BBI d.d. Sarajevo jedina banka u BiH koja posluje u skladu s islamskim principima i dodao: „Jedan od ciljeva Sarajevo Business Foruma, čiji je organizator BBI banka u saradnji sa našim deoničarima – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom i Abu Dhabi islamskom bankom, jeste i jačanje saradnje sa participacijskim bankama u svetu. U tom kontekstu potpisali smo Memorandum o razumevanju s TKBB-om kako bismo unapredili našu saradnju i podigli je na viši nivo. Održali smo niz sastanaka sa rukovodećim ljudima participacijskih banka i u narednom periodu očekujemo napredak na polju razvoja islamskih finansija, unapređenje trgovinske saradnje i razmene informacija između participacijskih (islamskih) banaka iz celog sveta", kazao je Bakalović.

Govoreći na ceremoniji potpisivanja, İsmail Vural prisetio se prvog sastanka s predstavnicima BBI banke 2019. godine, kao i sastanka održanog u Istanbulu prošlog meseca, rekavši: „Došli smo na Sarajevo Business Forum da podržimo BBI i državu BiH. Potpisani protokol s BBI uključuje edukaciju i unapređenje znanja zaposlenih, razmenu informacija i razvoj participativnog bankarstva. Sastali smo se s rukovodstvom BBI banke kao bismo dali naš doprinos Sarajevo Business Forumu, ali i izrazili našu podršku za razvoj jedine participacijske banke u BiH“.

Navodeći da Turska uvijek pridaje posebnu važnost BiH zbog jakih istorijskih veza, Vural je dodao: „Našu saradnju ne doživljavamo samo kao ekonomski doprinos. Oduvek smo imali dugogodišnju vezu s ovom regijom. Odnosi BBI s našim participacijskim bankama, kao i sa Sarajevo Business Forumom i dalje će se razvijati, a dobre privredne veze između dveju zemalja biće dodatno osnažene."

Foto: SBF

Pogledajte još