Ove godine nove usluge

PTT Srbije planira da počne pružanje usluga digitalne televizije, poveća brzinu protoka kablovskog Interneta i proširi mrežu, a ukupne investicije u kablovsko-distributivni sistem i Internet biće oko 409 miliona dinara.

Javno preduzeće PTT Srbije planira da ove godine ostvari dobit od oko dve milijarde dinara i investira 3,76 milijardi dinara u razvoj poslovanja, izjavio je generalni direktor te kompanije Goran Ćirić. 

- Prioriteti su ulaganja u glavne poštanske centre u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kako bi se modernizovali i ubrzali prijem i dostava pošte i paketa - rekao je Ćirić u intervjuu agenciji Beta. Prema njegovim rečima, dobit PTT-a 2007. godine dostigla je 4,1 milijardu dinara (oko 50 miliona evra), a ukupne investicije iznosile su 1,96 milijardi dinara. Ćirić je najavio da će tokom ove godine PTT uvesti nove usluge, kao što su ubrzana pošta u prolazu u međunarodnom saobraćaju (EMS), slanje grupnih paketa u Srbiji i biznis šalteri za velike korisnike. 

- PTT Srbije planira i da počne pružanje usluga digitalne televizije, poveća brzinu protoka kablovskog Interneta i proširi mrežu, a ukupne investicije u kablovsko-distributivni sistem i Internet biće oko 409 miliona dinara - rekao je on. Novac za sve planirane investicije, naglasio je Ćirić, biće obezbeđen iz prihoda kompanije. Ulaganja u prošloj godini, naveo je, obuhvatila su i 350 miliona dinara za kupovinu građevinskog zemljišta za glavni poštanski centar u Beogradu, čija bi izgradnja trebalo da počne tokom 2008. Ćirić nije precizirao kada se očekuje završetak realizacije tog projekta, vrednog oko 40 miliona evra, ali je rekao da će omogućiti skraćenje vremena dostave pošiljki, smanjenje troškova i povećanje prihoda PTT-a. 

- Ukupni prihodi PTT−a u prošloj godini, uključujući 4,5 milijardi dinara dividende od Telekoma Srbije, dostigli su 21,7 milijardi i bili su za sedam odsto veći nego u 2006. godini - rekao je Ćirić. Kako je naveo, planirani prihodi za 2008, bez uračunate dividende od Telekoma, u kojem je PTT vlasnik 80 odsto akcija, iznose 19,3 milijarde dinara. Dodao je da će rashodi od 17,4 milijardi dinara ove godine biti oko 200 miliona dinara manji nego u 2007. 

- PTT trenutno ima 1.513 pošti, od čega su 215 ugovorne pošte, 3.357 šaltera i 6.115 kovčežića - reako je Ćirić. Svi raspoloživi kapaciteti, istakao je, koriste se u punoj meri, a cilj je da se sve pošte automatizuju do polovine ove godine. Generalni direktor PTT Srbije Goran Ćirić rekao je da je krajem februara u tom javnom preduzeću bilo angažovano 14.847 stalno zaposlenih i 463 zaposlena na određeno vreme, od kojih je 49 angažovano na poslovima upisa besplatnih akcija javnih preduzeća.

(Beta - "Pregled")

Pogledajte još