SAVETI STRUČNJAKA: Koji su najjednostavniji načini za jačanje imuniteta?

Ako pokušavate da ojačate imunitet važno je da pogodite pravu kombinaciju ishrane, vežbanja i spavanja. Nije dovoljno samo uzimati suplemente i nadati se da će imunitet odoleti virusima i raznim drugim infekcijama.

Za početak, važno je dobro i kvalitetno se naspavati, a stručnjaci kažu da to znači sedam do devet sati spavanja.

- Mnoga istraživanja nedostatak sna povezuju sa pojavom raznih bolesti. Osim toga, potrebno je da vežbate - rekao je dr Entoni Fauči, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti koji tvrdi da je to ključ, a ne suplementi koji zapravo ne rade ništa.

Vežbanje može iz pluća i gornjih disajnih puteva da izbaci bakterije, da podstakne delovanja antitela u krvotoku, kao i da uspori otpuštanje hormona stresa.

Sledeći korak je da smanjite stres. Hronični stres podstiče mozak na povećano stvaranje kortizola, hormona zaduženog za stres. On, između ostalog, oslabljuje i imunitet.

Istraživanja su pokazala da su ljudi koji pate od hroničnog stresa, podložniji prehladama i drugim virusnim infekcijama.

Uz ovo trebalo bi smanjiti i unos alkohola. Alkoholna pića oslabljuju imunitet i ne bi trebalo da pijete više od dve čaše dnevno.

Na kraju, uzimajte vitamin D. Ako vam on nedostaje, velika je verovatnoća da ćete imati oslabljen imunitet i da ćete biti podložniji infekcijama, piše "Eat this, Not That".

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.