BORBA ZA SVAKI CENT: U nemačkim kafićima doplata za šećer i mleko u kafi

U Nemačkoj je inflacija na visokom nivou, pa se domaćinstva bore protiv skupog benzina, dizela, struje i sve većih troškova života.

Diskonti i supermarketi sada u redovnim intervalima prilagođavaju cene asortimana. Cena maslaca porasla je sa 1,65 na 2,29 evra u roku od nekoliko meseci. Umesto 89 centi, litar suncokretovog ulja potrošači plaćaju čak 4,99 evra. Pogođeni su i ugostiteljski objekti. Hrana i piće skuplji su nego ikad. Vlasnici restorana i barova rastuće troškove struje, grejanja i zaposlenih moraju da prenesu na goste. Međutim, umesto da podignu cene hrane, vina ili pića, vlasnici restorana idu korak dalje. Oni smanjuju veličinu porcija i poslužuju manje količine piva i vina, prenosi magazin "Feniks", pozivajući se na "Fokus".

Kako piše portal "Poslovni", u sve više kafića gosti moraju da se odluče hoće li topli napitak popiti s mlekom ili šećerom. Čaj i kafa, zaslađeni i s malo mleka, ponekad su skuplji i do 30 centi. I u restoranima ugostitelji traže od svojih gostiju da plate ako naruče, na primer, kečap ili majonez uz krompiriće. Doplate se kreću od 50 centi do čak jednog evra.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još