USVOJITE IH ŠTO VIŠE: Svaka zdrava navika produžava život

Svaka zdrava navika koja se usvoji povezana je dužim životnim vekom, a istraživanje je pokazalo da ljudi u srednjim godinama koji su usvojili sedam ili osam promena, produžili su život za čak šest godina.

Nova studija o dugovečnosti pokazala je da zdrave životne navike život mogu da produže čak i ako su usvojene kasnije tokom života.

Naime, da bi saznali koliko navike i ponašanje utiču na naš životni vek, japanski naučnici su tokom dvadeset godina pratili 49.021 muškaraca i žena od 40 do 80 godina. Inače, životni vek u Japanu je 84,7 godina, pri čemu žene u proseku žive 87,7 godina, a muškarci 81,6 godina. Oni to postižu tako jer su veoma aktivni, nisu gojazni, jedu manje mesa, a više ribe i povrća.

Zanimljivo je da je studija pokazala da Japanci mogu dodatno da produže svoj životni vek. Tokom istraživanja oni su najviše usvajali zdrave navike koje se tiču ishrane: više voća i ribe je bilo na njihovom jelovniku, uključena je potrošnja mleka, BMI su održavali u granicama normale. Takođe, jedna od zdravih navika koja može da produži život, pokazalo je istraživanje je, prestanak pušenja, smanjen unos alkohola i dovoljno sna.

Istraživači su otkrili i da je svaka zdravstvena navika povezana s barem pola godine dužeg života, a učesnici istraživanja koji su sa 40 godina usvojili zdrave navike prosečno su živeli 86,8, odnosno 91,3 godine.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još