"Zobnatica" traži vlasnika

Aukcija za prodaju kapitala 23 firme biće održana 4. aprila, a zainteresovani za kupovinu nekog od tih preduzeća treba da se prijave najkasnije do 27. marta.

Agencija za privatizaciju Srbije najavila je danas da će 11. aprila na aukciji ponuditi većinski kapital poljoprivrednog preduzeća "Zobnatica" u Bačkoj Topoli, po početnoj ceni od 161 milion dinara, a zainteresovani kupci trebalo bi da prijave dostave do 3. aprila i uplate depozit od 80,5 miliona dinara. 

Prodaje se 62,3 odsto vlasništva tog društva za poljoprivrednu proizvodnju i uzgoj konja, koje raspolaže s ukupno 242,5 hektara zemljišta, a od toga je 113,7 hektara građevinskog i oko 105 hektara poljoprivrednog. Osim toga, "Zobnatica" ima štalu za konje od 550 kvadratnih metara, svinjac − tovilište, prasilište, klanicu i trenč silos od oko 1.500 kvadratnih metara. Procenjena vrednost kapitala koji se prodaje je osam miliona evra, dok će kupac morati da investira bezmalo 22 miliona dinara. U ovoj firmi zaposleno je 194 radnika i od 2006. godine je pozitivno poslovala, ostvarivši dobti od oko milion dinara. 

Istog dana, na aukciji će se naći i beogradsko preduzeće "PTT Ugostiteljstvo", i to po početnoj ceni od oko 316 miliona dinara. Onaj ko kupi ovo preduzeće moraće da investira najmanje 25 miliona dinara, ali će dobiti hotele "Srebrnac" na Kopaoniku od oko 3.000 kvadratnih metara, s pravom korišćenja "Zelenkade" na Zlatiboru od oko 3.700 kvadratnih metara, pravo na korišćenje restorana "Rujno" i "Serdarov konak", takođe na Zlatiboru, i vile "Poštanski dom" u Vrnjačkoj Banji. Ova firma ima 308 zaposlenih. 

Juče je Agencija objavila javni poziv i za aukciju koja će se za prodaju kapitala 23 firme održati 4. aprila, a zainteresovani treba da se prijave najaksnije do 27. marta. Najveća početna cena na ovoj aukciji predviđena je za Radničko prihvatilište u Beogradu − 80,3 miliona dinara, uz minimalno ulaganje od 4,5 miliona dinara. Ovo preduzeće ima hotel u Ustaničkoj ulici u Beogradu. Druga po vrednosti je početna cena za "Kraguj" u Batočini, preduzeće za proizvodnju i promet proizvoda i auto-delova. Početna cena je 71,4 miliona dinara, a kupac bi trebalo da obezbedi još više novca, tačnije, oko 72,5 miliona dinara za investicije. Za "Lolu Sarlah" u Pirotu urtvrđena je početna cena od 65 miliona dinara, a kupac bi trebalo da obezbedi mnogo skromniju investiciju − samo 1,1 milion dinara. Samo milion više biće početna cena za "Poljotehnu" u Negotinu, odnosno 66 miliona, dok je investicija utvrđena na 36,8 miliona dinara. Za trgovinsko preduzeće "Zapadna Morava" u Trsteniku početna cena biće 59 miliona, a investicija 28 miliona dinara. Početna cena za leskovački "Rul" je 50,8 miliona dinara, a kupac treba da uloži još oko 18 miliona dinara. Za "HIP Razvoj i inženjering" u Pančevu početna cena je 40,9 miliona, a obavezna investicija iznosi 22,6 miliona dinara. 

Na prodaju će biti ponuđena još jedna hotelsko-ugostiteljska firma − reč je o "Ravnom" u Ćupriji, koje ima hotel "Ravno", motel "Ravanicu" i bife "Moravu", a početna cena biće 33 miliona plus investicija od oko 7,6 miliona dinara. Kupca će tražiti i beogradski "Feršped", koji ima poslovni prostor na graničnom prelazu Mokrenje, na železničkoj stanici u Kragujevcu, Lapovu i zgradu u zakupu u Nemanjinoj. Početna cena za ovu špeditersku firmu je 45,7 miliona dinara, a minimalna investicija je znatno skromnija − 7,8 miliona dinara.

("Pregled")

Pogledajte još