POMOĆU ČETIRI SAVETA: Izbegnite pojavu uraslih dlaka

Problem uraslih dlaka može biti rezultat grešaka pri brijanju koje svi pravimo. Skoro svaka žena se susrela sa ovom iritantnom pojavom - uglavnom na nogama ili preponama. Problem uraslih dlaka je prvenstveno estetski problem, remeti nam glatkost i ujednačenost tena. U pojedinim situacijama može doći i do infekcija.

Ovo se javlja kada dođe do promene pravca rasta dlake, kada se ona izvije i krene da raste u suprotnom smeru i to ispod površine kože. To mesto može biti natečeno, bolno, crveno, a može se pojaviti i iscedak.

Češće se javljaju kod žena koje su maljavije ili imaju tamniju dlaku, uglavnom usled određenih grešaka kod brijanja ili depilacije. Šta je potrebno da znate kako biste redukovali ovaj problem?

1. Odradite piling

Pre nego što uzmete brijač u ruke, odradite piling, a možete i namenskim rukavicama ili drugim namenskim dodacima ukloniti mrtve ćelije kože.

2. Koristite penu za brijanje

Umesto obične kupke ili sapuna preporučljivije je da koristite penu za brijanje. Odaberite penu za brijanje u zavisnosti da li vam je koža osetljiva i sklona isušivanju.

3. Ne korsitite dugo isti brijač

Rok trajanja brijača zapravo je individualan i zavisi od toga koliko često se depilirate i kakva vam je dlaka. Većina dermatologa ipak preporučuje da svoj brijač zamenite novim posle mesec dana, jer se na njemu skupljaju bakterije. Nemojte ga ostavljati na kadi ili tušu - vlažnost pogoduje razvoju bakterija koje ćete kasnije preneti na svoju kožu.

4. Pravac brijanja

Mnogi greše kada je pravac brijanja u pitanju - trebalo bi da povlačite brijač odozgo nadole, odnosno niz dlaku. Izbegavajte uklanjanje dlaka potezima odozdo nagore!

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još